Hrvatski radio

Radio Sljeme

Festival ZAGREB KOM 8 od 11. do 16. listopada

04.10.2013.

16:43

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

ZAGREB KOM 8 se u osmoj godini vraća na svoj osnovni djelokrug - komornu glazbu u njezinu najčišćem i najrafiniranijem obliku u izvedbi glazbenika svjetske klase.

S potankostima programa novinare je upoznao izvršni direktor Festivala Dalio Despot, a producentica Dina Puhovski priredila je informacije o toj glazbenoj priredbi. Dina Puhovski je i autorica tekstova u programskoj knjizi koja sadrži i niz podataka o uglednim glazbenicima koji će nastupiti na festivalu. Kako je uobičajeno, i ove godine festivalske večeri su tematski oblikovane, pa će se tako u petak, 11. listopada, ZAGREB KOM 8 otvoriti francuskim programom s djelima Debussyja, Poulenca, Ravela i Chaussona.

Drugoga festivalskog dana bit će izvedena djela Schumann i Brahmsa, a treći festivalski dan publika će imati priliku čuti Mozartovu soareju, a idući - četvrti festivalski dan bit će u znaku gudačkih seksteta Brahmsa i Čajkovskoga.

I dok će svi koncerti početi u 20 sati, za onaj u utorak, 15. listopada, koji je posvećen djeci, termin održavanja koncerta još nije poznat, ali se zna da će na programu biti djela Mozarta, Schumanna i Ridouta te da će ga voditi novinarka Maja Sever. Koncert za djecu dio je edukativnoga programa, koji je festivalska novost kao i javni seminari za domaće studente glazbe, a ti će edukativni programi biti besplatni.

Festival će u srijedu, 16. listopada, 'zatvoriti' "Slavenska noć" s djelima Prokofjeva, Stravinskog, Dore Pejačević, Šostakoviča, Szymanowskog i Kunca.

Komornu glazbu publici će posredovati violinistice Susanna Yoko Henkel i Ségolene de Beaufond, violinist Guy Braunstein, Guy Ben-Ziony i Julia Deyneka na violi, Torleif Thedéen i Anastasia Kobekina na violončelu, pijanistice Lauma Skride i Martina Filjak te flautistica Gili Schwarzman.

Festival se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, i uz tradicionalnu potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport što je svojom nazočnošću potvrdio i zamjenik pročelnika toga ureda Tedi Lušetić.

Organizator Festivala je Umjetnička organizacija Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe - ZAGREB KOM.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.