Hrvatski radio

Radio Sljeme

Film "Kraj igre" Phila Mulloya osvojio Grand Prix na Animafestu

11.06.2016.

09:48

Autor: Ana Krois, Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Britanski film "Kraj igre" Phila Mulloya osvojio je Grand Prix u konkurenciji kratkometražnog filma Animafesta, dok je najboljim dugometražnim filmom proglašena "Čarobna planina" rumunjske redateljice Ance Damian, objavljeno je na dodjeli nagrada kojom je završeno 26. izdanje Animafesta.

"Odvažan, sramežljiv i duhovit, no krajnje zastrašujući, taj se film odlikuje majstorskom naracijom, tajmingom i filmskom vještinom te hrabrim korištenjem filmske sličice. Čitavo djelo minimalističko je putovanje kroz najopasniju od svih igara", istaknuli su za "Kraj igre" članovi žirija u obrazloženju.

Kako bi primio nagradu na dodjelu je stigao Phil Mulloy, koji je rekao kako je dosad više puta bio na Animafestu, ali nikada nije osvojio tako veliku nagradu. "Ovo je poseban i važan festival, velika mi je čast da sam ovdje dobio nagradu", istaknuo je.

Nagradu "Zlatni Zagreb" za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće žiri je dodijelio filmu "Zadana točka" Ryoa Orikase, a Nagradu „Zlatko Grgić“ za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije filmu "Tamni kaput" Jacka O'Shee.

Grand Prix u kategoriji Velikog natjecanja dugometražnog filma dodijelio je žiri u kojem su bili Justine Bannister, Marcy Page i Boško Picula. Film "Čarobna planina" Ance Damian, žiri je nagradio kao "izazovan umjetnički spoj raznih stilova animacije koji savršeno, katkada i poetično, dočaravaju jezivo egzistencijalno putovanje jednog čovjeka kroz negostoljubive krajolike i ističu besmisao rata".

Laureatkinja, koja je tijekom tri dana bila gošća ovogodišnjeg Animafesta, zahvalila je video porukom na nagradi i na "nadahnjujućem" boravku u Zagrebu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.