Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Gnalić - blago potonulog broda iz 16. stoljeća"

18.06.2013.

15:00

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskom povijesnom muzeju od 20. lipnja bit će prikazano 650 predmeta iz najvećeg podmorskog nalaza u Jadranskom moru i jednog od istaknutijih u svijetu.

Predmeti su izronjeni s prekrcanog trgovačkog broda iz 1583. i od 1976. se nalaze u stalnoj postavi Zavičajnog muzeja u Biogradu na moru, ali su potrebna nova istraživanja podmorja i te konzervacija i valorizacija postojećih predmeta, rečeno je.

Predmeti broda velike nosivosti (oko 1000 bačava), koji je iz Venecije plovio za Carigrad (Istanbul) i potopljen kod stjenovitog otočića Gnalića, zorno dokumentiraju materijalnu kulturu ranog novog vijeka i trgovačke odnose između Europe i istoka, kazala je koautorica izložbe Ela Jurdana.

Među 20 tisuća predmeta, primjerice, nađeno je 336 komada naočala što je utrostručilo ukupnu količinu do tada nađenih naočala, ili 743 okruglih prozorskih stakala koje je naručio sultan Murat III. za izgradnju herema. Predmeti s broda su ogledalo renesansne Europe, fascinantna priča koje je dobro poznata u svjetskim stručnim krugovima, ali kod nas malo poznata u općoj javnosti, kazala je muzejska savjetnica Zavičajnog muzeja u Biogradu E. Jurdana. 

Smisao izložbe koja će biti otvorena do 18. svibnja 2014. jest potaknuti brigu za kulturno blago i realizacija suvremeno opremljenog edukacijskog i prezentacijsko-istraživačkog centra u Biogradu na Moru. Potonuli brod s trgovačkim teretom otkriven je šezdesetih godina 20. stoljeća južno od Biograda na Moru, a prije dolaska stručnjaka lokalitet su posjećivali pljačkaši.

Nova istraživanja počela su 2011. u okviru međunarodnog projekta koji bi trebao rezultirati otvaranjem spomenutog centra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.