Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gornjogradska cjelodnevna događanja Muzeja prekinutih veza

12.05.2016.

09:31

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod nazivom "Mijene srca" zagrebački Muzej prekinutih veza u nedjelju, 15. svibnja organizira cjelodnevna događanja na ulicama i trgovima povijesne jezgre Zagreba, a na jedan dan oživjet će i nova radio stanica "Radio koji je nekad tu radio".

Na tragu odašiljanja prvih radijskih signala iz jedne šupe s Markovog trga u zagrebački eter prije točno 90 godina, na frekvenciji 93.9 Mhz emitirat će se program u kojem će dvadesetak mladih autora pokušati zvukom (re)konstruirati život Gornjeg grada s uvjerenjem da je radio više od onoga što čujemo, najavljeno je iz Muzeja prekinutih veza.

Kod Matoša na klupi održat će se performans Kate Mijatović, u kojem sudjeluju Božena Končić Badurina i Miloš Đurđević. Polazeći od toga da se Matoš i Krleža nikada nisu upoznali, iako su u isto vrijeme živjeli i stvarali u Zagrebu, Kožarićevoj skulpturi čitat će se Krležinih snovi. Krleža je, kako stoji u njegovim zapisima, kao vrlo mlad pjesnik 1911. u kavani htio prići Matošu i pokazati mu svoje pjesme, ali mu je ponestalo odlučnosti, a i Matoš je njega, već teško bolestan, poželio upoznati, no Krleža se zbog svojih stavova prema Matoševim djelima nije odazvao.

Na Markovom trgu, kod južnog portala, Antonio Grgić će imati performans "Sjene". Riječ je o autoru koji je u nizu gradova grafitnim olovkama već iscrtavao sjene srušenih spomenika prizivajući sjećanje na nasilno uklonjen simbolički sadržaj, a na Gornjem gradu će iscrtati sjenu nekadašnjeg Stupa srama kod kojeg su kažnjavani ljubavnici ili 'coprnice'.

Prostorna intervencija "Kulturna traka 1999. - 2016." će u Osnovnoj školi Lauder Hugo Kon, gdje je ranije bio MSU, evocirati memoriju na prijašnju funkciju tog prostora. Bijela traka koja se u ondje održanom performansu Zorana Pavelića iz 2002. iščitavala kao dugačko tijelo povijesti suvremene umjetnosti, u kontekstu sadašnje namjene postaje kulturna traka koja povezuje bivšu i sadašnju edukativnu i kreativnu funkciju prostora.

Zvučna instalacija inspirirana fotografijama Marije Braut rekonstruirat će duh prošlosti Gornjeg grada iz vremena kada su ulice bile pune, kada se živjelo boemski, a tišine nije bilo ni usred noći. Bit će to i prigoda da se izlože radovi učenika Gornjogradske gimnazije Zagreb koji su sudjelovali na radionici arhitekture i emotivnog mapiranja Gornjeg grada.

Piljarica i pekarica Barica Cindek, junakinja slikovnice Kontesa Barica, koju glumi Mia Biondić, povest će mališane u šetnju gornjogradskim ulicama i otkriti im kako se prije 300 godina živjelo u Zagrebu bez hladnjaka, televizora i automobila. U sklopu projekta će se podsjetiti i na prvi Floraart, koji se na Gornjem gradu održao 1966. - pedeset godina kasnije uz arkade Kamenite ulice posjetitelji će svoja sjećanja razmjenjivati s dramaturginjom i cvjećaricom Idom Jurjević od koje će u zamjenu dobiti buket. Sve će to stripom pratiti radionica Josipa Sršena i Ivana Glasnovića.

Mali plac s tavana će se preseliti na Vranicanijevu poljanu, gdje će se okupiti mali proizvođači organske hrane iz raznih regija Hrvatske s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane i izbora lokalno uzgojenih i proizvedenih namirnica organskog podrijetla. Irina Bani Bistro Fajn pripremaju četiri tradicionalna zagrebačka jela, a priliku za kušanje i otkrivanje tajne lokacije dobit će pažljivi slušatelji na 93.9MHz.

Atrij Hrvatskog prirodoslovnog muzeja će biti mjesto performansa "koji stimulira komunikaciju", uz pomoć umjetnika i performera iz Njemačke, Švicarske, Austrije i Hrvatske te One Night Stand Banda, u kojemu su zaposlenici Muzeja.

Na terasi omiljenog okupljališta gornjogradskih srednjoškolaca zagrebački umjetnici tijekom cijelog dana 'škrabaju', a svoje radove izložit će u Škrabatoriju na Katarininom trgu. S tog trga svaki neparni sat kreće i šetnja uz koju se igra percepcijom vremena, prostora, zvuka i fotografija u svrhu dubljeg doživljaja grada. Šeće se uz njemačku umjetnicu Tinu Saum i studente Akademije likovnih umjetnosti.

Muzej prekinutih veza izrastao je iz putujuće izložbe nastale 2006. na temi prekinutih ljubavnih veza i njihovih ostataka. Od tada je realizirao 34 gostujuće izložbe, a prvi stalni postav otvoren je u Zagrebu 2010. Drugi stalni postav otvara se ove godine i u Los Angelesu.

Umjetnički projekt Gornji grad: Mijene srca dio je interdisciplinarnog istraživačkog i inovativnog projekta je The People's Smart Sculpture (PS2) o kulturnom razvoju europskog grada budućnosti. Uz Muzej prekinutih veza, u projektu sudjeluju Sveučilište primijenjenih znanosti Helsinki Metropolia, GAUSS institut i Nacionalni institut i muzej Bitola, Sveučilište Kristianstad, Warehouse9 (Kopenhagen), Oslo Barnemuseum, Sveučilište Oslo, Sveučilište primijenjenih znanosti Düsseldorf i Gradska galerija Gdanjsk.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.