Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gostovanja zagrebačkih muzeja u Sankt Paterburgu

06.07.2017.

15:14

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsku umjetničku baštinu u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu 14. srpnja predstavit će dva gradska muzeja, Muzej za umjetnost i obrt i Tehnički muzej Nikola Tesla s izložbama ''Klasici hrvatske fotografije'' i ''Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet''.

Izložbama ''Klasici hrvatske fotografije'' i ''Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet'' ruska će publika upoznati dio hrvatske kulture, ali i znanosti. Životni put velikog znanstvenika, kao i svi njegovi izumi i otkrića, bit će predstavljeni kroz tekstove i slike. Govoreći o putujućoj izložbi Tehničkog muzeja, ravnateljica Markita Franulić izdvojila je njezin multimedijalni i interaktivni aspekt kojim je Tesla prikazan kao povijesna ličnost i vizionar. 

Ono što je posebna atrakcija izložbe su dva interaktivna funkcionalna eksponata, to je Teslin transformator i Kolumbovo jaje koje posjetitelji mogu pritiskom na gumb pokrenuti i tako doživjeti Tesline izume osobito na polju izmjenične struje, istaknula je ravnateljica Tehničkoga muzeja.

Početke hrvatske fotografije u Rusiji će predstaviti Muzej za umjetnost i obrt čiji je ravnatelj Miroslav Gašparović najavio fotografije koje čine izbor najboljih radova hrvatskih autora. 

Izložba nije velika predstavlja nekih stotinjak fotografija, ali je  vrlo kvalitetno kolegica Dunja Nekić koja je autorica izložbe napravila vrhunsku selekciju tako da zaista mislim da je izložba vrlo reprezentativna za to razdoblje hrvatske fotografije, kazao je ravnatelj.

U Državnom muzeju povijesti Sankt Peterburga izložbe će gostovati do desetoga rujna, a njima će ta ruska metropola obilježiti i 50-tu godišnjicu suradnje i prijateljstva s gradom Zagrebom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.