Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Grad više neće sufinancirati HNK"

03.09.2013.

15:22

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo kulture svojim jednostranim potezima, bez konzultacije s Gradom, preuzelo svu odgovornost za funkcioniranje HNK-a i zato Grad više neće sudjelovati u sufinanciranju kazališta.

"Sa žaljenjem moram konstatirati da je Ministarstvo kulture svojim djelovanjem dovelo u poziciju Hrvatsko narodno kazalište da od 02. rujna 2013. god. nema intendanta, iako je Grad Zagreb, kao jedan od osnivača, na vrijeme predlagao imenovanje v.d. intendanta, a što je Vlada mogla učiniti na sjednici održanoj prošli tjedan.

Grad Zagreb i dalje ostaje kod više puta predloženoga rješenja te Vas molimo da podržite naš prijedlog kako bi se razriješila nastala situacija i omogućilo redovno funkcioniranje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Želim napomenuti da je Ministarstvo kulture RH svojim jednostranim potezima, bez konzultacije s Gradom Zagrebom, preuzelo svu odgovornost za funkcioniranje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu - u upravljačkom, organizacijskom, programskom i financijskom segmentu. Sukladno tome Grad Zagreb neće sudjelovati u sufinanciranju Hrvatskog narodnog kazališta sve dok se ponovno ne stvore uvjeti za zajedničko upravljanje kazalištem.

Još jednom želim istaknuti žaljenje zbog situacije u kojoj se našlo Hrvatsko narodno kazalište i svi njegovi zaposlenici, do čega ne bi došlo da je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske prihvaćalo Grad Zagreb kao partnera i uvažavalo legitimne odluke Kazališnoga vijeća Hrvatskog narodnog kazališta. Uvjeren da se problemi mogu rješavati isključivo dijalogom i ovim putem izražavam spremnost za partnerskim rješavanjem problema upravljanja Hrvatskim narodnim kazalištem."

S poštovanjem,G R A D O N A Č E L N I K

Milan Bandić, dipl. politolog

 

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, poručuje Bandić, "to može predlagati premijeru, ali gradonačelniku ne". "Gradonačelnik je neovisan, a tu krovnu nacionalnu kuću financiramo u omjeru 51 (RH): 49 (Grad Zagreb) posto i onda bi trebalo biti strpljenja od strane ministrice da takve nepromišljene i sramotne poteze ne vuče, a nakon toga traži suglasje Grada da se složi s njenim prijedlogom kadroviranja i još da isfinanciramo 49 posto", rekao je gradonačelnik Milan Bandić novinarima nakon otvaranja hostela Party.

Komentirajući odluku Grada da uskrati sufinanciranje HNK, Bandić je rekao kako je "nepromišljenim potezom ministrica Zlatar sama sebi uskratila financiranje". Budući da je ministrica odlučila sama kadrovirati u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), onda neka i preuzme odgovornost za financiranje HNK, dodao je gradonačelnik. "Ja ne mogu utjecati na stavove ministrice i njezine poteze. Žao mi je što je to napravila, to je skandalozno i sramotno, i preuzela je time ukupnu odgovornost za funkcioniranje krovne nacionalne kulturne kuće i krovnog ansambla. Žao mi je, ali je onda preuzela i financijska sredstva. Ne možete kadrovirati, a trošiti od Grada pola para. Morate imati strpljenja i živaca i s Gradom zajedno postići najbolje rješenje. Budući da je Andrea Zlatar odlučila sama kadrovirati, ne znam je li u suglasju s predsjednikom Vlade ili sama, onda neka i preuzme odgovornost i za financiranje HNK. Mi se samo ponašamo kao legalisti i legitimisti", rekao je Bandić, dodajući kako ministrica, da je on predsjednik Vlade, "ne bi bila 24 sata ministrica, nakon toga što je napravila".

Na pitanje novinara tko je njegov kandidat za intendanta zagrebačkog HNK, Bandić je odgovorio: "Kad dođe vrijeme za to - najbolji".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.