Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Hlapićevih 100 u 100"

03.09.2013.

10:14

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u podne se otvara izložba kojom se ta knjižnica pridružuje manifestaciji Hlapić 2013. - sto godina objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića.

Manifestacija Hlapić 2013. odvija se u cijeloj Hrvatskoj, a organizaciju potpisuje Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti.

"...Kada je Ivana Brlić-Mažuranić započela svoje pripovijedanje o malenom postolaru, vjerojatno nije ni slutila koliku će mu popularnost priskrbiti među generacijama budućih čitatelja. Obilježavanje stote obljetnice nastanka i objavljivanja dječjeg romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića prava je prigoda da se predstave izdanja ovog naslova koja se nalaze u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu..." - navodi se u priopćenju te knjižnice.

Naziv izložbe obilježava Hlapićevih sto godina u sto izložaka, koji čine izbor iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Za potrebe izložbe izdvojen je dio fonda knjiga i časopisa iz Zatvorenog spremišta, Zbirke doktorskih disertacija i magistarskih radova te Zbirki građe posebne vrste (Grafička zbirka, Zbirka rukopisa i starih knjiga, Zbirka muzikalija i audiomaterijala).

Izložba u predvorju Knjižnice može se razgledati od 3. do 17. rujna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.