Hrvatski radio

Radio Sljeme

Industrijska baština Duga Rese 30.09.2021.

30.09.2021.

18:30

Autor: Hrvatski Radio

Nepregledno blago

Nepregledno blago

Foto: HRT / HRT

Kad se govori o industrijskoj baštini, jedan od zanimljivijih primjera je Industrijski sklop Pamučne industrije Duga Resa s pratećim stambenim naseljima koji je do danas je u cijelosti očuvan u izvornom konceptu vrtno-industrijskog grada s prijelaza 19./20. stoljeće. Gošća naše emisije je ravnateljica Gradske knjižnice Duga Resa, Mirjana Bašič koja se niz godina bavi proučavanjem tog sklopa ali i idejama kako sačuvati i oživiti industrijsku baštinu.

Industrijski tehnološki proces smješten na rijeci Mrežnici stvorio je s prirodnim ambijentom skladan i prepoznatljiv industrijski krajolik. Naime, sam centar grada je kulturni spomenik industrijskog grada, a radnička naselja Kasar i Inzl, činovnička zgrada, zgrada bolnice, dječjih jaslica i vrtića, zgrada velike i male vile, primjeri su očuvanog graditeljskog nasljeđa industrijskog grada 19. stoljeća.

 

 

"Nepregledno blago" radijski pregledavamo četvrtkom u 18 sati i 30 minuta! Urednica je Vesna Jurić Rukavina.

Duga Resa - Industrijska baština 2021-09-30

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici