Hrvatski radio

Radio Sljeme

Interliber posjetilo 100 tisuća ljudi

18.11.2013.

11:04

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastupilo je više od 240 nakladnika, a tijekom sajma su predstavljena brojna nova izdanja te održana predavanja i radionice na pozornici u paviljonu 6.

Na Zagrebačkom velesajmu završena četiri specijalizirana sajma Interlibera, sajam glazbe i multimedije, inova i infogamer koji su privukli veliku pažnju posjetitelja, a organizatori procjenjuju da ih je bilo više od 100.000 u proteklih šest dana održavanja Interlibera.

Na 36. sajmu međunarodnom knjiga Interliber nastupilo je više od 240 nakladnika, priopćili su organizatori. Tijekom sajma predstavljena su brojna nova izdanja te održana predavanja i radionice na pozornici u paviljonu 6. Također, održano je mnoštvo predstavljanja knjiga i gostovanja na štandovima izlagača.

"Zvijezda" ovogodišnjeg Interlibera bio je Adam Johnson dobitnik Pulitzerove nagrade za književnost 2013. godine za roman "Sin gospodara siročadi" u izdanju Školske knjige koji je gostovao na sajmu kao i potpisivao svoje knjige. Na Interliberu je objavljeno da je ovogodišnji dobitnik nagrade Kiklop za životno djelo Milivoj Solar, a nagrada će mu se dodijeliti u prosincu na sajmu knjiga u Puli. Novinar i pisac Predrag Lucić dobitnik je ovogodišnje nagrade Kočićevo pero koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" iz Banja Luke.

I ovogodišnji Interliber privukao je tisuće posjetitelja tako da su izložbeni paviljoni bili prepuni onih koji su došli razgledati i kupiti knjige čije su cijene bile znatno niže nego u knjižarama. Posebice je bilo mnogo mladih, jer su škole organizirale posjet djece, ali bilo je i onih koji cijelu godinu čekaju Interliber kako bi po povoljnim cijenama nabavili željenu knjigu.

Na 38. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA te na 9. Izložbi inovacija, prototipova i studenskih poslovnih planova predstavljeno je 550 inovacija iz 32 zemlje, a najuspješniji su dobili nagrade i priznanja INOVA-e.

Nezapamćena gužva, osim na Interliberu bila je i u paviljonu 8, u kojem se održavao Infogamer by Reboot koji je bio premalen da primi sve zainteresirane, ponajprije mlade posjetitelje koji su došli iskušati gamerske sposobnosti na više od 100 gaming računala.

Iz Ministarstva poduzetništva i obrtništva najavljeni su bolji dani za gamere te je preporučeno osnivanje klastera kako bi industrija igrica lakše dolazila do poticajnih sredstava. Lovro Nola, osnivač prve hrvatske gamer škole Machina ističe da bi klaster omogućio ravnopravniji položaj i utjecaj te industrije u razgovorima s izdavačima oko kojih sad svatko za sebe pokušava naći izlaz, stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.