Hrvatski radio

Radio Sljeme

Istočnoeuropski cirkusanti na Festivalu novog cirkusa

20.11.2013.

15:09

Autor: Nevena Saraga

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deveto izdanje festivala, koji će se održati od srijede do nedjelje, posvećeno je suvremenim cirkuskim predstavama istočne Europe, umjetnicima koje se najčešće zaobilazi.

Festival će se, u organizaciji Male performerske scene, održati u Kulturnom centru Travno, Pogonu Jedinstvo i Maloj sceni. Nastupit će cirkuski umjetnici iz Češke, Grčke, Slovenije, Makedonije, Francuske, Njemačke i Hrvatske, a u konferencijskom dijelu, koji će se baviti profesionalnim cirkuskim produkcijama u istočnom kontekstu, pridružit će im se stručnjaci iz Poljske, Mađarske i Srbije.

Istok Europe razvijao se neopterećen zapadnoeuropskim cirkuskim trendovima, stvarajući vlastite estetike i tehnike, a često ga karakterizira grubost i sirovost izraza, autodidaktička kreativnost i inovativnost, dubinski ogoljela introspekcija umjetnika i političnost angažmana.
Tijekom vremena kada koncept EU obećava zajedništvo, europski je istok i dalje egzotično mjesto koje najmanje poznajemo, a u snažnoj opoziciji novih i tradicionalnih cirkuskih izričaja, koje u našoj predodžbi često dijeli željezna zavjesa, Festival otkriva što se stvara u sjeni te ograde, stoji u najavi organizatora.

Za festivalski plakat izabrana je predstava "Slapstick Sonata", apsurdno-nadrealna mješavina Mozartovih sonata i slapstick komedije iz ere nijemog filma, češke skupine La Putyka, koja je najavljena kao najveća zvijezda programa i ponos češke kulturne ponude.

Dok će oni reinterpretirati glazbenog klasika, grčka skupina Ki Omos Kineitai napravit će to s književnim, u predstavi "IL paRRaiso", nastaloj prema motivima "Raja" Danteove "Božanske komedije". Uz tradicionalnu grčku glazbu rebetiko, predstava je ispletena od zračnih cirkuskih elemenata, partnerske akrobatike, ekvilibristike i preciznog plesnog pokreta.

Središnja festivalska večer "Balkan u Francuskoj" održat će se u petak u Pogonu Jedinstvo, gdje će nastupiti umjetnici iz regije koji su diplomirali na CNAC-u, jednoj od najcjenjeniih europskih cirkuskih akademija. Premijerno će se predstaviti Dana Auguštin, kći Slovenca i Čehinje iz Ičića, te akrobat Vasil Tasevski i njegov francusko-makedonski kolektiv Porte 27.

Festival će otvoriti i zatvoriti hrvatski cirkuski umjetnici. Po razapetoj žici na otvorenju u Pogonu prošetat će Christian Peter u predstavi "You" s Borisom Kadinom, a na istom mjestu će se za kraj, u suradnji s Perforacijama, premijerno izvesti nova predstava proslavljenog splitskog kolektiva Room 100, "Seed".

Za najmlađe je predviđena predstava "Iglica" Ivice Šimića u kazalištu Mala scena, nastala u koprodukciji s Triko cirkus teatrom.

Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena, uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba, ministarstava kulture Hrvatske i Češke, Turističke zajednice grada Zagreba, te pariškog i zagrebačkog Francuskoga instituta.

Raspored cijelog programa dostupan je na festivalskoj internetskoj stranici.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.