Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izložba Bojana Šumonje u Klovićevim dvorima

15.10.2015.

09:13

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istaknuti istarski umjetnik Bojan Šumonja predstavit će se retrospektivnom izložbom "Postojanost slikanja", koja se otvara večeras u Galeriji Klovićevi dvori, sa šezdesetak njegovih radova nastalih u proteklih četvrt stoljeća.

Šumonjina izložba nastavak je tradicije Klovićevih dvora da godišnje predstavlja po jednu retrospektivu značajnih istarskih umjetnika srednje generacije. Do sada su predstavljeni sažeti opusi Erosa Čakića, Egidia Buducina, Roberta Paulette i Đanina Božića, s naglaskom na recentnim radovima tih umjetnika.

Iako je obrazovanjem akademski kipar, Šumonja se još tijekom studija opredijelio za slikarstvo, u njegovu se opusu skulptura pojavljuje rijetko, kao i drugi mediji kojima se bavio, od instalacija do videa i holograma.

Po riječima kustosa izložbe Mladena Lučića, Šumonja se u devedesetima formirao u zrelog i iskusnog umjetnika naglašene manirističke vokacije koji se referira prvenstveno na iskustva anakronizma i novog njemačkog ekspsresionizma, a u kasnijim radovima sve više do izražaja dolazi autorova razigrana mašta inicirana njegovim interesom za mitsko i fantastično.

Bojan Šumonja (Pula, 1960.) završio je Likovnu akademiju upisuje u Veneciji, na odjelu skulpture. Neposredno nakon diplome, od 1985. do 1987. boravi u Milanu, gdje uči grafiku dubokog tiska, te radi dizajne interijera, baveći se istovremeno skulpturom i slikarstvom.

Njegova izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 15. studenoga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.