Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izložba hrvatske suvremene umjetnosti

09.03.2016.

13:47

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ovogodišnji natječaj T-HT nagrada Muzeja suvremene umjetnosti pristigla su 172 rada. Međunarodno stručno povjerenstvo izabralo je njih 35, što uz troje pozvanih umjetnika čini ukupan broj od 38 umjetnika koji će predstaviti recentne radove u MSU do 26. ožujka.

Izložba hrvatske suvremene umjetnosti nema unaprijed zadanu problemsku okosnicu, ali kako je i devetu godinu na natječaj T-HT- MSU pristiglo mnogo visokokvalitetnih djela, može se reći da ova manifestacija predstavlja relevantan presjek trenutačnog stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti u kojoj su ravnopravno zastupljene sve generacije umjetnika.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić ističe kako nema prevladavajućih tendencija, likovna je scena heterogena, no vidljiv je utjecaj tradicije. Imamo radove umjetnika koji se referiraju na neke starije umjetničke pojave ili se referiraju na neke teme koje su zapravo već i prije, u prijašnjim generacijama, bile prisutne.

Velik broj pristiglih radova otpada na fotografiju i video instalacije, kaže kustosica izložbe Ivana Kancir, a koje teme zanimaju umjetnike? Okoliš - u smislu životnog okoliša, bilo da se to odnosi na neke urbane momente, bilo da se to odnosi na prirodu. Znači urbane momente, momente života, stanovanja, egzistencije, te prirode u smisliu bijega, onog dobrog starog romantičarskog, pa sve do ekoloških tema.

O svome radu i o onome što izlaže na ovogodišnjoj izložbi jedan od umjetnika Željko Badurina kaže: Najčešće se radi o komentarima koji su kombinacija slike i teksta, koje gotovo na dnevnoj bazi naprosto stavljam na facebook. Imam dosta tih ljudi koji su mi facebook prijatelji, oni koji me prate. Ovo što izlažem tu na T-HT-u, zapravo je odabir od 20 printeva na papiru, radova koje sam prošle godine - tijekom cijele 2015. stavio na facebook.

Izložba se otvara sutra u 20 sati, a možete ju razgledati do 26. ovog mjeseca, tada će biti proglašeni i nagrađeni umjetnici. Ulaz je slobodan.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.