Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izložba "Ne / Izliječeni sveci" u Domitrovićevoj kuli

04.05.2016.

12:29

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječ je o izložbi koja predstavlja istraživačke i konzervatorsko-restauratorske radove na polikromiranim drvenim skulpturama iz fundusa Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije, a kako Domitrovićeva kula prvi puta otvara vrata za neku izložbu, riječ je i o iznimnom događaju.

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt i Zagrebačka nadbiskupija organizatori su ove izložbe, uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i sport Grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije. 

Izložba "Ne/Izliječeni sveci" dio su čudesnoga djela koje je povezalo više naizgled raznorodnih struka, spojilo pristupe i ljude koji su vrsni znalci u svojim područjima i otkrilo nam najveću vrijednost – ljubav prema predmetima koji nisu tek neki materijal koji treba sačuvati ili obnoviti.

Izložene skulpture i njihova povijest puno su više od pukoga objekta, predmeta udaljenoga od života. Njihovo izvorno mjesto u molitveno-liturgijskim prostorima izravno nas povezuje s molitvom, osjećajima, pobožnošću, stanjem duha i vremena; one otkrivaju složenost osobnih i unutardruštvenih odnosa; očituju vrijednosti, brige, nadanja, ostvarenja. U njima su (u sjaju i u crvotočini) vidljivi tragovi sukoba, ratova, osvajanja, progonstava…

Izložbu se može razgledati do 4. lipnja 2016. u Domitrovićevoj kuli, Kaptol 31.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.