Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izložba "Židovi i Zagreb" otvara 17. Tjedan Izraela

19.11.2015.

07:52

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložbom koja predstavlja život Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine do danas i njihov doprinos u svim područjima života počet će kulturna manifestacija Tjedan Izraela što ga 17. put organizira Židovska općina kako bi široj publici približila židovsku i izraelsku kulturu.

ŽOZ je tako za razdoblje od 19. do 29. studenoga pripremio bogat program na više lokacija - Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Narodni dom (Ilirska dvorana) HAZU, Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Auditorij ŽOZ-a, Hrvatski glazbeni zavod i Teatar Exit .

Nakon što će izložba uputiti i podsjetiti posjetitelje na važnu ulogu Židova u nastanku modernoga Zagreba i modernoga društva, publici će se predstaviti duo Buttons & Strings (Almir Mešković, harmonika i Daniel Lazar, violina), diplomanti Norveške glazbene akademije iz Osla uz klezmer u gipsy, tango, doina i fado stilu.

U subotu, 21. studenoga, u Ilirskoj dvorani Narodnoga doma s početkom u 19 i 30 sati nastupit će Hrvatska komorna filharmonija - Zagreb sa solistima: izraelskom violinisticom Evgeniom Epshtein, klarinetistom Brunom Philippom, pijanisticom Lanom Bradić te sopranisticom Klasjom Modrušan. Na program koncerta bit će izraelska i židovska glazba - klasika, tradicijski napjevi i klezmerske obrade.

Kako pak zvuči kombinacija jazza, swinga, klezmera i klasike moći će se čuti u ponedjeljak, 23. studenoga u MUO gdje će u 19,30 sati početi koncert Helmuta Eisela, jednoga je od najpoznatijih svjetskih klarinetista čiji izričaj karakterizira specifičan zvuk i improvizacija. Njegov "Klarinet koji govori" predstavit će se uz gitaru Michaela Marxa i kontrabas Stefana Engelmanna.

U utorak, 24. studenoga, u Auditoriju ŽOZ- a u 19 sati počet će koncert Mješovitoga pjevačkog zbora ŽOZ - Lira uz Gospodnetić singerse te sopranistice Mirtu Horvat i Anu Terek. Na programu su najpopularnija djela židovske glazbe.

Borna Šercar's Jazziana Croatica i Ana Lice premijerno će predstaviti rezultat njihove suradnje, program koji obuhvaća najpoznatije sefardske tradicijske pjesme u jazz obradi, a kako to zvuči zainteresirani će saznati u srijedu, 25. studenoga, u Hrvatskome glazbenom zavodu s početkom u 19 i 30 sati.

Završetak ovogodišnjega Tjedna Izraela predviđa pak, kako ističu organizatori, poptuno drukčiji oblik zabave za koji jamči svjetska atrakcija, izraelski mentalist Roi Yozevitch. koji će nastupiti u Centru za kulturu i film Augusta Cesarca (Teatar Exit), u nedjelju, 29. studenoga. Ovaj znanstvenik, pisac i zabavljač otkrit će hrvatskoj publici tajne ljudskog uma. u program pod nazivom "Telepatija uživo" što uključuje telepatiju, telekinezu i još mnogo toga.

U sklopu Tjedna Izraela do sada su predstavljeni najbolji židovski izvođači i izvedbe iz Hrvatske te renomirani gosti iz različitih zemalja (Srbija, Slovačka, Italija, Izrael, Poljska, Francuska, Slovenija, Njemačka) s različitim programima - glazbenim, kazališnim, filmskim, književnim, gastronomskim, kongresnim i izložbenim.

Kako podsjeća ŽOZ , u početku je Tjedan Izraela koncipiran kao skup tjednih događanja u Zagrebu (unutar židovske sedmice, od nedjelje do Šabata). S godinama se broj programa povećavao, a uključene su i pozornice u drugim gradovima u Hrvatskoj: Čakovcu, Sisku, Dubrovniku, Koprivnici, Virovitici, Osijeku i Splitu te je osnovni tjedni format često mijenjan. Posljednjih je godina pak došlo do znatne disperzije programa te pojam Tjedna, s obzirom na broj programa, ima neku važnost još jedino u Zagrebu iako, navodi se, ni to nije pravilo. Dodaje se kako su pojedini programi gostovali u drugim etabliranim projektima prilagođavajući se njihovoj dinamici, poput Scene Amadeo i Cest is d'Best.

Vipše o Tjednu Izraela pročitajte na http://www.tjedan-izraela.org/

Ulazak na sve programe je besplatan uz prethodnu najavu, odnosno rezervaciju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.