Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jama Barbara u Tehničkom muzeju

03.12.2013.

14:37

Autor: Jelena Römer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu blagdana Svete Barbare u Rudniku Tehničkog muzeja u 12 sati otvorena je izložba posvećena toj svetici - zaštitnici rudara.

Rudnik u Tehničkome muzeju - Jama Barbara iznimno je vrijedan muzejski postav, vjeran prikaz rudarskoga horizonta za eksploataciju ugljena, željezne rude, boksita te ruda olova, cinka i srebra. Rudarska je jama duljine od više od tristo metara, s najvećom dubinom od šest metara, a posjetiteljima pruža vjeran i upečatljiv doživljaj pravoga rudnika.

Ove godine Jama Barbara, koja je i u svjetskim razmjerima vrlo rijedak cjeloviti prikaz rudarske tematike, obilježava svoj pedeseti rođendan. Radovi na izradi Rudnika počeli su 1961., a 1963. primio je svoje prve posjetitelje.

Kroz Rudnik su dosad prošla gotovo dva milijuna posjetitelja. Izložbom u muzejskoj Jami Barbari organizatori žele isplesti priču o Rudniku, koji je nastao iz tradicije rudarstva na teritoriju Hrvatske, a u znaku rudarske zaštitnice po kojoj je nazvana ta jama, te uspostaviti poveznicu s vjerskim objektima povezanima s rudarstvom.

Prolazeći rudnikom, posjetitelji mogu vidjeti prikaze pojedinih rudnika iz Hrvatske, koji su danas uglavnom zatvoreni. Konjščina, Ivanec i Golubovec rudnici su koji su pripadali nekadašnjim Zagorskim ugljenokopima. U središnjem dijelu tog područja, u Bedekovčini, izgrađena je crkva Svete Barbare, djevice i mučenice, koja je ujedno i zaštitnica te općine. Crkve posvećene toj zaštitnici izgrađene su i u Raši, Rudama i Zagrebu (Vrapče), mjestima koja su poznata po rudnicima, čiji se prikazi također mogu vidjeti u Rudniku.

Izložba će se u muzejskoj Jami Barbari do 2. veljače moći razgledati uz stručno vodstvo od utorka do petka 12, 13, 14 i 15 sati, te subotom i nedjeljom u 10 i 11 sati.


Radionice - Pod zaštitom Svete Barbare

Povodom izložbe Pod zaštitom Svete Barbare održat će se radionice povezane s temom izložbe, likom rudarske zaštitnice Svete Barbare u umjetnosti te rudnikom i rudnim bogatstvima. Počet će stručnim vodstvom po rudniku Tehničkoga muzeja, koji je također nazvan po Svetoj Barbari. Sudionici radionica zatim će izraditi grafitni papir upotrebljavajući grafitnu prašinu, koji će im poslužiti kao medij za izradu crteža Svete Barbare, koji će biti izložen na izložbi. Radionice su besplatne, namijenjene djeci starijoj od 5 godina,  a održat će se u subotu 14. ovoga mjeseca te 18. siječnja od 10 do 13 sati.
Voditeljica radionica je muzejska pedagoginja Katarina Ivanišin Kardum.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.