Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Janje/Kokoš/Orao - Stoljeće jedne porodice" u ZKM-u

22.01.2015.

19:37

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijera koprodukcijskoga projekta "Janje/Kokoš/Orao - Stoljeće jedne porodice", u režiji Anice Tomić, Selme Spahić i Ane Tomović održat će se 23. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava je u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (Hrvatska), sarajevske Scene MESS (BiH) te beogradskog BITEF Teatra (Srbija), a autori teksta su Jelena Kovačić (Janje), Bojana Vidosavljević, Adnan Lugonić i Dario Bevande (Kokoš) te Tvrdoglavogi i Franz Xaver Kroetz (Orao).

O tom regionalnom projektu na konferenciji za novinare govorili su ravnateljica ZKM - a Snježana Abramović Milković, ravnatelj beogradskoga BITEF teatra Miloš Latinović, te redateljica predstave "Kokoš" Selma Spahić, koja je govorila u ime ravnatelja sarajevske Scene MESS-a.

Abramović Milković je istaknula kako su tri mlade redateljice radile godinu dana ovaj projekt kojim se obilježavala 1914., odnosno godina početka Prvoga svjetskog rata. Projekt je inspiriran, kako je rekla, "našim problemom u ovom balkanskom prostoru". Po Latinovićevim riječima sve tri predstave se bave posljedicama rata. Ljudi se vraćaju s bojišta osakaćeni i invalidni, a društvo i obitelj prema njima nemaju razumijevanja. Pokušali smo poslati poruku o pouci rata koji pogađa nevine, ustvrdio je te dodao kako su projektom pokušali nametnuti ideju da se spriječe uzroci rata. Selma Spahić je kazala da je radila priču o ženskoj strani rata.

U ovoj "regionalnoj trilogiji" sudjeluje 14 glumaca, a u cijeli projekt uključeno je 100-tinjak umjetničkih, tehničkih i organizacijskih suradnika.

Okvirna tema svih predstava jest široki dijapazon referencija na ratove koji su se vodili u "regiji" kao i na njegove posljedice, rečeno je.

Predstava "Janje" pripovijeda priču o Prvom svjetskom ratu u dokumentarističkom ključu, smještajući ga izravno u samo Zagrebačko kazalište mladih prije stotinu godina, kad je na mjestu današnjeg teatra bilo poznato prenoćište.

"Kokoš" govori o bosansko-hercegovačkom ratu, ali i svakom ratu u kojem se mijenjaju percepcije i ljestvice vrijednosti.

Beogradska predstava "Orao" se temelji na problemima mira za one koji su sudjelovali u ratu i njemu nastradali, o "njihovim" i "našim".

Projekt "Stoljeće jedne porodice" financiran je iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014.

Projektom se željelo pridonijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirbe, raznolikosti suprotstavljajući se nacionalizmu otvorenim suočavanjem s prošlošću, gdje se naglašava multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.