Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako doživjeti željezno doba? Iron Age Danube Route 09.09.2021.

09.09.2021.

18:30

Autor: Hrvatski Radio

Nepregledno blago

Nepregledno blago

Foto: HRT / HRT

Iron Age Danube Route (Staza željeznog doba Podunavlja) bavi se atraktivnim i impozantnim prapovijesnim arheološkim fenomenom, krajolicima željeznog doba. Riječ je monumentalnim strukturama, kao što su groblja pod tumulima, ravna groblja, visinska utvrđena naselja te oppide, krajolici željeznog doba pripadaju razdoblju između 9. i kraja 1. stoljeća pr. Kr. Ruti Iron Age Danube Route dodijeljen je certifikat Kulturne rute Vijeća Europe te je ona prva kulturna ruta Vijeća Europe sa sjedištem u Hrvatskoj, a polazišna joj je ili nulta točka AMZ na Zrinjevcu. O Ruti saznajte u razgovoru s tajnicom Udruge, arheologinjom Martom Rakvin.

Bilo je to razdoblje velikih tehnoloških i društvenih promjena, koje su bez presedana utjecale na krajolike. Duž rute posjetitelji mogu otkriti arheološke muzeje i muzeje na otvorenom, rekonstrukcije kuća i tumula, kao i arheološke staze. Usto, željezno doba je razdoblje obilježeno izvanrednim korpusom pokretne baštine, koja se čuva u brojnim muzejima podunavske regije, uključujući najvažnije regionalne i nacionalne institucije, ističe naša gošća, tajnica Udruge, arheologinja Marta Rakvin. 

 Ruti Iron Age Danube Route dodijeljen je certifikat Kulturne rute Vijeća Europe te je ona prva kulturna ruta Vijeća Europe sa sjedištem u Hrvatskoj. Rutom upravlja neprofitna udruga Iron Age Danube Route Association (Udruga Staza željeznog doba Podunvalja) sa sjedištem u Zagrebu. Trenutno mreža rute Iron Age Danube Route obuhvaća 22 člana iz 6 zemalja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Njemačke i Slovenije, a sastoji se od prominentnih nacionalnih i regionalnih muzeja, sveučilišta, instituta, ustanova te jedinca lokalne i regionalne samouprave. 

Kako doživjeti željezno doba? 2021-09-09

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici