Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kazališni "desant" na zagrebačke fakultete

24.10.2017.

13:18

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glumački ansambl predstave "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja" izveo je performans na nekoliko fakulteta. Nazvali su to desant na Arhitektonski, Građevinski, Geodetski, Ekonomski te Filozofski fakultet. Izvedba je studentima bila poziv na predstavu, ali i na češći odlazak u kazalište.

Odjeveni u kostime vojničkih uniforma desetak je glumaca dramskog kazališta "Gavella" izvelo "desant" na nekoliko fakulteta. Naime, umarširali su u fakultetske hodnike izvikujući ljubavne parole. Svojim kratkim nastupom studente su htjeli potaknuti da češće posjećuju kazalište.

Studenti su meso i duša "Gavelle", a u predstavi "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja", koja ima kvazipolitički naslov, zapravo je riječ o ljubavi i ljubavnim krizama, o svemu što mlade ljude zanima, kazao je ravnatelj kazališta "Gavella" Boris Svrtan te nastavio:

Cilj nam je studentska populacija zato što mislimo da nemaju dovoljno uvida u to što se u kazalištima događa, a preplašeni su lektirom iz srednje škole, onda se jedva oslobode toga i zapravo puste da ih kazalište ponovno zaokupi na neki način.

Izvedeni performans nadahnut je aktualnom predstavom redatelja Paola Magellija "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja". Odnosi među ljudima i način na koji nas oni obogaćuju i ranjavaju glavni su motivi predstave koju su, svojim ekspresivnim nastupom, glumci pokušali približiti studentima.

Glumica kazališta "Gavella" Barbara Nola, koja je članica ansambla ove predstave, kazala je kako bi voljela da na predstavu dođe studentska publika.

Općenito mislim da se kulturne institucije ne smiju izolirati u neki svoj elitizam i biti zatvorene, nego da moraju ići van među ljude i na neki način animirati ih da dođu, rekla je Nola.

Predstava se može pogledati u kazalištu "Gavella" 27. i 28. listopada te 2. i 3. studenoga. Na nju su osobito pozvani studenti koji će nakon izvedbe imati priliku razgovarati s ansamblom te dati svoje mišljenje o predstavi, ali i kazalištu samom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.