Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klavirska rapsodija Zagrebačke filharmonije u Lisinskom

20.02.2015.

10:30

Autor: Jelena Römer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klavirska rapsodija Zagrebačke filharmonije večeras u Lisinskom.

Orkestar Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ugostit će istaknutog poljskog dirigenta Michala Dworzynskog i uglednog hrvatskog pijanista Dalibora Cikojevića s repertoarom Karola Szimanowskog, Borisa Papandopula i Richarda Straussa. Kako se ističe u najavi, na koncertu u sklopu svojeg Crvenog ciklusa Filharmoničari će pod ravnanjem Dworzynskog i uz solistički nastup istaknutog pijanista i dekana Muzičke akademije Cikojevića izvesti "klavirsku rapsodiju u Crvenom" i svojoj publici priuštiti večer za pamćenje uz "magične zvuke klavira, topao i plemenit zvuk violončela i prizemljeni zvuk viole".

Poljski dirigent Michal Dworzynski u Zagrebu je gostovao ravnajući Komornim orkestrom Krakovske filharmonije i za to dobio izvrsne kritike kao maestro koji pri dirigiranju prije svega "poštuje autora" kojeg izvodi. Cikojević je pozornost glazbene javnosti naročito privukao izvedbama skladbi hrvatskoga skladatelja Borisa Papandopula čiji je klavirski opus predstavljao težište njegova djelovanja. Na koncertu će izvesti Papandopulov 3. klavirski koncert za čiju je albumsku izvedbu sa Zagrebačkom filharmonijom ovjenčan diskografskom nagradom "Porin" za najbolji album klasične glazbe.

U programu su i Koncertna uvertira u E-duru poljskog skladatelja Szimanowskog te Straussova tonska poema za violončelo, violu i orkestar Don Quixote, op. 35 u kojoj će veliku solističku dionicu imati članovi orkestra, izvrsni mladi violončelist Smiljan Mrčela i iskusni violist Dragan Rucner.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.