Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kolekcija Vugrinec u Umjetničkom paviljonu

26.02.2015.

11:35

Autor: Nevena Saraga

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi ciklus izložbi Umjetničkog paviljona u Zagrebu, pod naslovom "Privatne kolekcije u javnoj instituciji", počinje predstavljanjem jedne od najatraktivnijih privatnih kolekcija hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, koju je prikupio poznati hrvatski nogometaš Davor Vugrinec.

Kolekcija ovog sportaša, podrijetlom iz Varaždina, sadrži najreprezentativnija djela hrvatskih umjetnika moderne, počevši od Nikole Mašića – prvog etabliranog domaćeg i dosljedno školovanog slikara – preko najznačajnijih predstavnika tzv. zagrebačke šarene škole: Mate Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije, Ivana Tišova, Ferde Kovačevića ili Otona Ivekovića i nastavlja se biranim djelima münchenskih đaka koji ostvaruju puni izraz hrvatske moderne umjetnosti: Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Oskara Hermana, sve do praške četvorice: Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea i Vilka Gecana.

Djela iz kolekcije redovito su ključni izlošci na velikim retrospektivnim izložbama Umjetničkog paviljona, Moderne galerije ili Galerije Klovićevi dvori, najeminentnijih izložbenih prostora Hrvatske. Budući da je riječ o kolekciji koja u biranom izboru objedinjuje vrhunska djela najvećih domaćih likovnih umjetnika, čineći kolekciju konkurentnom i hrvatskim muzejskim zbirkama, Umjetnički paviljon u Zagrebu je odlučio započeti ovaj ciklus upravo Kolekcijom Vugrinec.

Izložbeni ciklus privatnih kolekcija cilja upravo na širi publicitet i namjera mu je u galerijski prostor privući i one posjetitelje koji nisu do sada bili uključeni u ciljane skupine. Popularnost nogometaša Davora Vugrinca, ali i osebujnost njegove kolekcije, upravo je idealan sadržaj za privlačenje većeg broja novih ljubitelja umjetnosti, što bi trebao biti i krajnji cilj nastojanja Umjetničkog paviljona.
Tijekom ciklusa, svake godine, bit će predstavljena po jedna privatna kolekcija iz Hrvatske ili inozemstva, ističe se u najavi.

Izložbu će u četvrtak, 26. veljače u 19 sati, u Umjetničkom paviljonu, Trg kralja Tomislava 22, otvoriti zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin.

Izložba "Kolekcija Vugrinec – remek djela hrvatske moderne" može se razgledati do 12. travnja.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.