Hrvatski radio

Radio Sljeme

11:22 / 24.11.2013.

Autor: Ana Krois

Koncert Hrvatskog baroknog ansambla

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati nastupit će Hrvatski barokni ansambl pod umjetničkim vodstvom Rachela Browna, a na programu koncerta su djela C. Ph E. Bacha, J.S. Bacha i F. Telemanna.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama.

Ansambl, utemeljen 1999., okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije - instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenju barokne glazbe, a čine ga Ana Benić, Marta Šomođi, Lucija Stilinović i Dani Bošnjak (poprečne flaute), Laura Vadjon i Silvio Richter (violine), Ivan Jakšeković (viola), Lea Sušanj (violončelo), Jura Herceg (kontrabas) i Linda Mravunac Fabijanić (čembalo).

Uz stalne koncertne cikluse od po sedam koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu s tematski jasno osmišljenim programima hrvatskog i inozemnog baroknog repertoara, redoviti su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala poput Varaždinskih baroknih večeri, Zagrebačkoga baroknog festivala, Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Glazbenih večeri u sv. Donatu, Festivala hrvatske glazbe u Beču, Festivala duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Festivala Tesori musicali Toscani u Pisi i drugih.

U svojim programima, ansambl često ugošćuje vrhunske strane i domaće soliste i dirigente, eksperte u autentičnom pristupu izvođenju barokne glazbe. Umjetnički voditelj popularne HRBE je renomirana violinistica Laura Vadjon, dok je predsjednik Hrvatskog baroknog ansambla dirigent Saša Britvić. Zbog iznimno stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

U programima Hrvatskog baroknog ansambla redovito su zastupljeni i hrvatski barokni autori, odnosno oni koji su djelovali na ovom području F. Sponga-Usper, G. Usper, T. Cecchini, V. Jelić, I. Lukačić i drugi.

Ansambl je osim u Hrvatskoj nastupao u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Švedskoj, Finskoj, Argentini, Kubi, Boliviji, Estoniji, BiH i Sloveniji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.