Hrvatski radio

Radio Sljeme

Krležin rođendan - zatvaranje Festivala Miroslav Krleža

07.07.2013.

09:25

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije 120 godina u Zagrebu je rođen Miroslav Krleža - koji je svojim djelima ostavio neizbrisiv trag u našoj kulturi i umjetnosti. Danas, na Krležin rođendan završava i Festival njegova imena.

Najplodniji i najsvestraniji književnik u povijesti hrvatske književnosti, Miroslav Krleža, koji se rodio 7. srpnja 1893. u Zagrebu, ostvario je vrhunske domete u svim književnim vrstama.

Iako je nasljedovao bogatu europsku kulturnu i književnu baštinu, nije se priklonio nijednom utvrđenom modelu pa se ni njegov opus ne može svrstati ni u jednu stilsku formaciju.

Osebujnost su njegova stvaralaštva, među ostalim, i iste tematske cjeline u svim djelima, esejima, romanima, dramama, opsesivne teme intelektualca suočena s rasapom individualne svijesti.

Oko Krležina života i djela lomila su se koplja, od ideološke pripadnosti do uklopljenosti u društveni sustav.

Uređivao je sve, od Legendi preko časopisa do Zastava.

Na mnogo što je odgovarao novim književnim djelom: Moj obračun s njima, Dijalektički antibarbarus.

Najveću je možda poruku dao suvremenim Baladama Petrice Kerempuha.

A lucidni eseji i dnevnički zapisi aktualno su i živo štivo, koje danas itekako vrijedi čitati.

Krleža je umro u Zagrebu, 29. prosinca 1981.

Kako bi obilježili njegovo bogato stvaralaštvo, Muzej grada Zagreba i Teatar poezije organizirali su Drugi festival Miroslav Krleža - koji nakon tjedan dana završava upravo - večeras.

U povodu toga, u Histrionskom domu, na adresi Ilica 90. s početkom u 20 sati bit će izvedena premijera predstave "U Agoniji", u izvedbi Kulturnog centra Vesprem i Kazališta Petefi te u režiji Janosa Domolkyja, koji se u Mađarskoj već proslavio ekranizacijama i adaptacijama Krležinih djela.

Osim predstavama, dodajmo Festival je ove godine - bio obogaćen i s dvije izložbe - "Europski Krleža" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te "Portreti Miroslava Krleže" u Muzeju grada Zagreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.