Hrvatski radio

Radio Sljeme

LADO u Lisinskom

19.11.2013.

13:47

Autor: Nevena Saraga

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u Lisinskom u utorak navečer predstavlja bogatstvo zaštićene hrvatske nematerijalne baštine na UNESCO-vim listama.

LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, a istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i scenski prikazuje najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Vrhunski plesači, njih 37, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 15 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.

U svom radu okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve to rezultiralo je impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. Svojim repertoarom LADO predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima.

Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), od kojih su neke stare i više od stotinu godina pa ga zato s pravom nazivaju i "putujućim muzejem".

Na godišnjim koncertima, Ansambl LADO predstavlja program bogate hrvatske nematerijalne kulturne baštine s popisa UNESCO-a i liste zaštićenih nematerijalnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Osim u Lisinskom, LADO će nastupiti u Studentskom centru (21.11), te u HNK Varaždin (26.11).

LADO je arhaična slavenska riječ, često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesmama sjeverozapadne Hrvatske, a sinonim je za riječi dobar, drag, mio.

Inače, na listi UNESCO-a do sada su uvršteni: čipkarstvo u Hrvatskoj (Pag, Lepoglava, Hvar), dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja, godišnji proljetni ophod Kraljica ili Ljelja iz Gorjana, godišnji pokladni ophod Zvončari s područja Kastavštine, procesija Za Križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog Zagorja, Sinjska Alka – viteški turnir u Sinju, medičarski obrt na području sjeverozapadne Hrvatske, Bećarac – vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema, nijemo kolo s područja Dalmatinske Zagore i klapsko pjevanje. Do kraja godine na UNESCO-voj listi naći će se i korčulanska viteška igra Moreška. Na UNESCO-vom popisu nematerijalnih dobara kojima je potrebna hitna zaštita uvršten je glazbeni izričaj ojkanje. U registru Ministarstva kulture Republike Hrvatske zapisano je i zaštićeno 150 hrvatskih nematerijalnih dobara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.