Hrvatski radio

Radio Sljeme

Lisinski Arioso - Elina Garanča

08.02.2016.

10:07

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Koncertnoj dvorani Lisinski večeras ponovno nastupa proslavljena latvijska mezzosopranistica Elina Garanča. Kako doznajemo i ona koncert nestrpljivo iščekuje jer joj je prošli susret sa zagrebačkom publikom ostao u lijepom sjećanju.

Kada prvi put dođete uzbuđeni ste i znatiženji zbog toga što ne znate što vas čeka, ali nosim nevjerojatno drage uspomene s tog nastupa - izjavila je Garanča uoči večerašnjeg nastupa.

Elina Garanča danas je jedna od najvećih opernih zvijezda. Ta latvijska mezzosopranistica pozornost je privukla već na drugoj godini studija kad je u deset dana spremila ulogu Giovane Seymour u Donizettijevoj operi Anna Bolena. Pobjeda na Međunarodnome pjevačkom natjecanju Mirjam Helin u Finskoj i uloga Maddalene u Verdijevu Rigolettu 1999. godine, otvaraju joj vrata svjetskih opernih pozornica.Podjednako su uspješne njezine izvedbe Mozartovih heroina, belkantističkog opernog repertoara i sakralnih djela. Nastupala je u najvažnijim opernim kućama - njujorškoj Metropolitan operi, londonskoj Kraljevskoj operi Covent Garden, Bečkoj i Bavarskoj državnoj operi, Wiener Konzerthaus,u bečkom Musikvereinu, Grand Théâtru u Ženevi, Semper Oper u Dresdenu, pariškoj Operi Garnier itd. Riccardo Muti, Kurt Masur, sir Roger Norrington, Marris Jansons, Nicolaus Harnoncourt, Fabio Luisi, Marco Armiliato, Anna Netrebko, Ramón Vargas, Rolando Villazón, Bryn Terfel, René Pape... samo su neki od slavnih dirigenata i pjevača s kojima je surađivala u dosadašnjoj karijeri. Dobitnica je mnogih nagrada, od kojih čak četiri za pjevačicu godine (Echo Klassik 2007. i 2009. Awards, Musical America Award 2010., MIDEM Classical Awards 2010).. Uz to, Europska kulturna fondacija dodijelila joj je Europsku kulturnu nagradu za glazbu 2006., a snimka Vivaldijeve opere Bajazet donijela joj je nominaciju za Grammy te nagradu MIDEM Classical Awards 2006. za najbolju snimku opernoga djela - tako je nastup najavljen na stranicama dvorane Lisinski.

Početak koncerta je u 19.30 sati, a izvodit će djela Henrija Duparca, Sergeja Rahmanjinova i Johannesa Brahmsa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.