Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Machinae novae - 400 godina poslije"

10.11.2015.

14:56

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložbom "Machinae novae - 400 godina poslije", otvorenom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, obilježava se 400. obljetnica objavljivanja tog najznačanijeg djela istaknutoga hrvatskog izumitelja i konstruktora Fausta Vrančića,

"Machinae novae", kapitalno djelo hrvatske i svjetske renesanse iz područja tehnike s početka 17. stoljeća, na 49 bakrotisaka donosi 56 izuma i tehničkih konstrukcija, a među njima i nekoliko tuđih projekata, koji su se uklapali u njegovo djelo ili su mu bili nadahnuće za druge, savršenije izume.

Kako će izvornik biti izložen samo prilikom svečanoga otvorenja, posjetitelji će do zatvaranja izložbe, 30. studenog, moći pogledati njegov vjerodostojni pretisak, koji je dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, te njegovu digitaliziranu inačicu, koja je sastavni dio mrežne stranice Digitalizirana baština.

Središnji prostor izložbe predstavlja cjelokupan postav izložbe Tehničkoga muzeja "Nikola Tesla", posvećene djelu "Machinae novae", koja je bila postavljena u tom muzeju u svibnju ove godine. Do tog dijela izložbe kroz podne grafike vodi kronološka traka koja s razdobljima u životu i radu Fausta Vrančića povezuje staru i vrijednu građu iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

U predvorju je izložena i maketa padobranca, izrađena na temelju nacrta Homo volansa objavljenoga u djelu "Machinae novae". Izvorni se primjerak ove knjige, osim u Vrančićevu rodnom Šibeniku, čuva i u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i upravo je to bio povod Knjižnici da u svojem prostoru organizira izložbu te tako podsjeti na 'Machinae novae, rekla je Tatijana Petrić, glavna ravnateljica NSK. Cilj izložbe je napraviti je zanimljivom građanima Hrvatske i izvan nje, a poseban naglasak je na učenike osnovnih i srednjih škola koje će ovih dana u velikom broju pohoditi NSK, kojima treba poručiti da ne odustaju od svojih snova, istaknula je.

Uz Zakladu NSK, partneri izložbe u NSK su Memorijalni centar Faust Vrančić, Tehnički muzej "Nikola Tesla", Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik te Zaklada NSK.

Popratni program za bolje upoznavanje Fausta Vrančića

Izložbu prati bogati popratni program, ne bi li, uz moderne tehnologije i multimedije, dočarali Vrančićeve nacrte iz djela "Machinae novae", kao i njegov životni put koji odiše renesansnim duhom.

U velikom predvorju NSK će se moći igrati videoigrica osmišljenja u Memorijalnom centru Faust Vrančić i kupiti suveniri vezani uz izložbu, a u malome će se organizirati predavanja i projekcije.

Prvo predavanje održat će 12. studenog Marijana Borić, a drugo tjedan dana kasnije Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" iz Šibenika na temu "Vrančić - leteći čovjek".

Projekcija četverodijelnoga dokumentarnog serijala o životu i radu Fausta Vrančića "San o strojevima", kao i razgovor s autorom Nenadom Obrenovićem, održat će se 26. studenog, dok je za zadnji dan izložbe, ostavljeno predavanje "3D tehnologije u komuniciranju baštine - primjer Machinae novae", Hrvoja Stančića sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

U Tehničkom muzeju će se održavati besplatne radionice "Homo volans - Leteći čovjek", za učenike nižih razreda osnovne škole.

O značaju Fausta Vrančića i 400. obljetnice njegovog djela govori i podatak da ju je UNESCO uvrstio među značajne svjetske obljetnice u 2014. i 2015., te je izložba dobila pokroviteljstvo Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO.

Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige, a u pripremi je i virtualna izložba koja će popratiti Vrančićev životni i profesionalni vijek, s naglaskom na djelo "Machinae novae".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.