Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Michelangelo" Tomaža Pandura premijerno u HNK

29.08.2013.

17:57

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko narodno kazalište novu sezonu otvara u nedjelju hrvatskom premijerom predstave "Michelangelo" u režiji slovenskog redatelja Tomaža Pandura.

"Michelangelo" je svoju praizvedbu imala u srpnju u sklopu festivala književnosti, glazbe i plesa Mittelfest u talijanskim Udinama, gdje je naišla na odličan prijam i izvrsne kritike.

Predstava "Michelangelo" nastala je u koprodukciji s Mittelfestom i slovenskim Pandur Teatrom, a temelji se na Krležinoj ekspresionističkoj drami "Michelangelo Buonarotti", djelu u kojemu najveći klasik hrvatske književnosti na "strasan, zaljubljen i inteligentan način" nudi introspektivan prikaz velikog talijanskog renesansnog slikara, arhitekta, kipara i pjesnika.

"Krleža je genij i vizionar koji nam je omogućio da danas ovdje govorimo o ikonskoj geografiji jednog umjetnika, koji predstavlja simbol za umjetnika koji se suočava sa svojim osobnim demonima i koji je na neki čudan način žrtva sustava koji ga okružuje i s kojim se bori. Michelangelo je umjetnik u vremenu koje je za umjetnost teško, a do danas se ništa bitno nije promijenilo", kazao je danas Pandur najavljujući zagrebačku premijeru na tiskovnoj konferenciji u HNK-u Zagreb.

Pandur, kojemu je to treća suradnja sa zagrebačkom nacionalnom kućom, u svojoj je viziji "Michelangela" odlučio iskoračiti iz konvencija i stvoriti performativno-instalativnu predstavu koja može komunicirati sa svijetom i zaživjeti bilo gdje, te na temelju Krležine drame iz 1919. uprizoriti "kazališnu pjesmu njegove izmučene osobnosti, koja utjelovljuje unutarnje konflikte, paradokse i probleme Visoke Renesanse". U svojem autorskom projektu Pandur se bavi introspekcijom velikoga umjetnika u vrijeme dok je stvarao freske u Sikstinskoj kapeli.

Predstava se, kao i Krležina drama, bavi njegovom freskom "Posljednji sud", fokusirajući se na temu umjetnika koji, suočen s vlastitim unutarnjim demonima, strahovima i ranama, stvara veliko umjetničko djelo.

Michelangela utjelovljuje Livio Badurina, a uz njega još glume Alma Prica, Iva Mihalić, Ivana Boban, Damir Markovina, Kristijan Potočki, Andrej Dojkić, Tomislav Krstanović, Romano Nikolić, Ivan Ožegović, Adrian Pezdirc i Jure Radnić. Pandur je istaknuo kako je posebno zadovoljan činjenicom da zagrebački HNK daje priliku mladim glumcima, koji tako čine značajan dio ansambla predstave.

Dramaturginja je Livija Pandur, scenograf Sven Jonke iz Numena, kostimografiju potpisuje Danica Dedijer, video projekciju Dorijan Kolundžija, glazbu duo Primož Hladnik i Boris Benko (Silence), a oblikovatelj svjetla je Andrej Hajdinjak.

Predstava je europsku premijeru imala 12. srpnja na otvorenju Mittelfesta, koji je u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju ove godine velik dio programa posvetio hrvatskim umjetnicima. Intendantica HNK-a Ana Lederer istaknula je da je suradnja s tako uglednim festivalom nešto što se očekuje od nacionalne kazališne kuće koja "napokon i formalno-pravno ulazi u Europsku uniju, kojoj u širem kulturnom smislu već odavno pripada".

Nakon premijere, u zagrebačkoj Kući za umjetnost i ljude Laubi bit će upriličen veliki tulum zatvaranja izložbe Tomaža Pandura "Dječaci", otvorene u lipnju u povodu priključenja Laube projektu "Michelangelo".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.