Hrvatski radio

Radio Sljeme

Milanu Miriću nagrada Fonda "Miroslava Krleže"

07.07.2013.

15:47

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kniževniku Milanu Miriću uručena je nagrada Fonda "Miroslava Krleže" za knjigu "Eseji", koju, ističe se u obrazloženju, upravo vrsnoća uvida, snaga i znanje drame vremena čine vrijednom Nagrade.

"Njegovo je glasno pitanje o temeljnim društvenim problemima kojima osobno kao pisac i istraživač svjedoči, tako da je i umjetnost kojom se bavi 'nova umjetnost' svojevrsna 'kritička svijest epohe' koja procjenjuje upravo taj odnos čovjeka i društva", stoji između ostalog u obrazloženju koje je pročitao Branko Hećimović, predsjednik Stručne komisije za dodjelu nagrade.

Milan Mirić rođen je 14. studenoga 1931. u Gornjim Dubravama kraj Ogulina. Jedan je od utemeljitelja i urednika časopisa "Razlog" koji je izdavao Studentski centar u Zagrebu između 1961. i 1968., a uz časopis pokrenuo je i istoimenu biblioteku u kojoj je izašlo stotinu knjiga domaćih i stranih pjesnika, prozaista, kritičara, sociologa i filozofa. Knjige Biblioteke Razlog ostavile su dubok trag šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća u hrvatskome književnom životu. U zasebnim knjigama Mirić je objavio: Ostatak iskušenja, Rezervati, Pisma iz rezervata, Rosa, Priče o grčkim bogovima (sa Zlatkom Šešeljem), Olovni slog, Priče o grčkim junacima (sa Zlatkom Šešeljem) te Rastureni rezervati. Posljednjih desetak godina zajedno s Antunom Paveškovićem i Antom Stamaćem uređuje časopis "Republiku", najstariju ediciju Društva hrvatskih književnika.

Knjiga "Eseji", objavljena je 2011. u izdanju Matice hrvatske, posvećena je književnim i likovnim fenomenima koji su u autorovoj osobnoj i profesionalnoj biografiji ostavili značajan trag. Premda su pisani iz perspektive osobnog doživljaja ondašnjega vremena i književnosti, Mirićeve tekstove odlikuju, ističe izdavač, ponajprije jasni i nedvosmisleni književno-povijesni uvidi o pojedinim važnim dionicama hrvatske književnosti i likovnosti i intrigantana razmišljanja o odnosu politike i književnosti.

Miriću je na osvojenoj nagradi čestitao i gradonačelnik Milan Bandić.

Nagrada Fonda Miroslav Krleža dodjeljuje se od 1986., najprije kao jednogodišnja, a od 1991. kao dvogodišnja za djelo od iznimna značenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.