Hrvatski radio

Radio Sljeme

17:11 / 25.01.2016.

Autor: Mario Mihaljević

"Mimara" za Noć muzeja priprema izložbu u čast svom donatoru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U skladu s ovogodišnjom temom Noći muzeja, posvećenoj utemeljiteljima i reformatorima koji su obilježili hrvatsku kulturu i znanost, zagrebački Muzej Mimara 29. siječnja otvara izložbu u čast donatora po kojemu je dobio ime, slikara, restauratora i kolekcionara Ante Topića Mimare.

Izložba "Donator Ante Topić Mimara - ostvarenje vizije" donosi presjek djelatnosti Muzeja u proteklih skoro trideset godina, a predstavit će i Kolekcionarsku sobu, novi projekt Muzeja Mimara namijenjen poticanju kolekcionarstva i donatorstva.

"Sigurni smo kako i mnoge od kolekcija koje ćemo u budućnosti vidjeti i upoznati mogu postati temeljem novih galerija i izložbenih prostora", ističe se u najavi izložbe, čija je autorica Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i nova ravnateljica Muzeja Mimara. Ovogodišnja tema Noći muzeja snažnu potvrdu nalazi upravo u Muzeju Mimara, čiji fundus tvori zbirka umjetnina koju je Ante Topić Mimara ostavio domovini i narodu donacijom iz 1973. i dodatkom iz 1986. godine", napominje se. 

Tijekom trajanja izložbe s radom će započeti pedagoška radionica "Kolekcionarska škrinjica", koja će postati stalni dio pedagoške djelatnosti Muzeja. Tom će se prigodom najaviti i obnova rada Kluba prijatelja Muzeja Mimara. Posjetitelji "Mimare" će na Noć muzeja imati priliku razgledati i izložbu "Petar Jagetić - pet desetljeća fotografije", koja valorizira stvaralaštvo tog autora i upozorava na njegovu važnost u kontekstu hrvatske fotografije 20. stoljeća. Tom se retrospektivnom izložbom najavljuje i osnivanje i uređenje Muzeja u Ivancu, a s istim je ciljem organizirana i izložba Ususret Muzeju planinarstva Ivanec. 

Izložba "Donator Ante Topić Mimara - ostvarenje vizije" bit će otvorena do 29. ožujka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.