Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ministarstvo: 'Grad krši zakon!'

03.09.2013.

17:29

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo kulture priopćilo je da ono, za razliku od Grada, ni u jednom trenutku nije povuklo nikakav jednostrani potez kojim bi dovelo u pitanje funkcioniranje HNK već je slijedilo zakonske osnove.

Najavu Grada Zagreba da neće sudjelovati u sufinanciranju te kazališne kuće, Ministarstvo kulture tumači kao "namjeru izravnog kršenja zakona", stoji u priopćenju.

"Ističemo da su osnivačka prava i obveze, kako Ministarstva kulture RH tako i Grada Zagreba prema HNK-u propisana Zakonom o kazalištima koji je donesen na Saboru RH 2006. Najavu Grada da neće sudjelovati u sufinanciranju HNK u Zagrebu tako jedino možemo protumačiti kao namjeru izravnog kršenja zakona", ističe Ministarstvo u priopćenju objavljenom u povodu očitovanja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o izboru vršitelja dužnosti intendanta te kazališne kuće.

Ministarstvo smatra da se "u postojećoj pravnoj situaciji trebaju nastaviti pregovori između Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH da bi se do zajedničkog kandidata za vršitelja dužnosti došlo poštujući zakonsku regulativu". Ministarstvo podsjeća da je od 20. srpnja Gradu Zagrebu uputilo šest poziva kojima su traženi sastanci vezani uz izbor intendanta zagrebačkog HNK-a te da je 26. kolovoza održan sastanak pregovarača

Grada i Ministarstva na kojemu je Grad prvi put predložio Anu Lederer za vršiteljicu dužnosti intendanta. Ministarstvo taj prijedlog nije prihvatilo te je predložilo nastavak pregovora.

"Kao što je više puta kazano, Ministarstvo kulture RH smatra da u dosadašnja dva mandata intendantica Ana Lederer nije ni započela rješavanje niti jednog od ključnih problema HNK-a u Zagrebu (pitanje druge scene, uposlenost djelatnika i međunarodno pozicioniranje HNK-a u Zagrebu) te iz tih razloga Ministarstvo kulture smatra da nema nikakvih garancija da njenim ponovnim imenovanjem HNK dobije razvojnu perspektivu", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo ističe da ne može prihvatiti prijedlog Grada da vršitelj dužnosti intendanta bude Ana Lederer jer ona nije u redovima zaposlenika HNK. Članak 25. temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama propisuje da se za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje javni natječaj, no prema Zakonu o kazalištima i Statutu HNK-a za imenovanje vršitelja dužnosti u HNK-u ne provodi se javni natječaj već ga imenuje Vlada RH. Prema tome, vršitelj dužnosti može biti izabran jedino iz redova zaposlenika, napominje Ministarstvo kulture.

"Naša središnja kazališna kuća u ovom se trenutku nalazi u pravnom vakumu zbog nedorečenosti postojećeg Zakona o kazalištima. Unatoč tomu, uvjereni smo da će, u skladu s profesionalnom etikom, HNK nesmetano obavljati svoj program, pri čemu će Ministarstvo kulture RH, kao i do sada, u potpunosti davati pravnu i financijsku podršku", zaključuje Ministarstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.