Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mjesec hrvatskoga jezika

21.02.2015.

20:45

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) ove godine i to po drugi put obilježava Mjesec hrvatskoga jezika. Sve počinje upravo na današnji - Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, i traje do 17. ožujka - dana objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 1967. godine.

Doznajemo to iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Napomenuvši kako je Hrvatski sabor 1997. utemeljio Dane hrvatskoga jezika, koji traju od 11. do 17. ožujka, Institut ističe da Mjesecom hrvatskoga jezika želi istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću.

Tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika 2015. Institut priređuje objavu znanstveno-popularnih tekstova na stranicama Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, na kojoj se može naći i cjelokupni program događaja i to na adresi http://ec.europa.eu/croatia/events/20150209_hr.htm ).
Među ostalim, najavljeno je predavanje o anglizmima; predstavljanje pretiska Hrvatskoga pravopisa Ivana Broza u Klanjcu te pretiska Ilirske slovnice Vjekoslava Babukića iz 1854. godine u Požegi; znanstveni skup Međimurski filološki dani.

Institut će održati i Dane otvorenih vrata, a 17. ožujka bit će predstavljen novi broj znanstveno-popularnoga časopisa Hrvatski jezik i jezični portal Bolje je hrvatski.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.