Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nagrada Fonda Miroslav Krleža dodjeljena Borisu Senkeru

07.07.2015.

15:37

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akademiku Borisu Senkeru za knjigu "Uvod u suvremenu teatrologiju" dodijeljena je u Društvu hrvatskih književnika nagrada Fonda Miroslav Krleža, a spomen priznanje Fonda dodijeljeno je češkom kroatistu i prevoditelju Dušanu Karpatskom za priređivanje "Izabranih djela" Miroslava Krleža na češkom jeziku te hrvatskom književniku Miroslavu Međimorcu za knjigu "Tužni hrvatski san".

Prosudbeno povjerenstvo istaknulo je kako Senkerova knjiga pruža analitički uvid u suvremene pristupe kazalištu u kontekstu suvremenih pristupa književnosti s jedne, a izvedbenim umjetnostima s druge strane. "Knjiga je vrhunska sinteza Senkerova dramaturškoga rada", naglasio je Branko Hećimović dodavši kako je ona i vrhunac takvoga rada u hrvatskoj književnosti.

U obrazloženju za spomen priznanje Dušanu Karpatskom navodi se kako je on na češki jezik prevodio niz hrvatskih književnika te naglašava da je u sedam knjiga objavio Krležina "Izabrana djela" na češkom jeziku. Miro Međimorec je u svojim dramskim tekstovima, obrazložili su članovi povjerenstva, produljio život Krležinih junaka iz romana Zastave sve do naše suvremenosti.

U prigodi dodjele nagrada poeziju Miroslava Krleže kazivao je dramski umjetnik Darko Milas, a melodije Roberta Schumanna prigodno su izveli Lucija Petrač na flauti i Pavao Mašić na glasoviru.

Prije svečane dodjele nagrada u DHK dobitnik nagrade Boris Senker, predsjednik DHK Božidar Petrač i predsjednik Odbora Fonda Miroslav Krleža Branko Hećimović položili su cvijeće i zapalili svijeću na grobu Miroslava Krleže na groblju Mirogoju.

Hrvatski književnik Miroslav Krleža rođen je 7. srpnja 1893., a umro 29. prosinca 1981.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.