Hrvatski radio

Radio Sljeme

Napustio nas je Kemal Monteno

21.01.2015.

22:29

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sarajevski kantautor Kemal Monteno umro je u 66. godini u srijedu ujutro u bolnici Rebro, potvrdila je izdavačka kuća Croatia Records. Rođen je 17. rujna 1948. u Sarajevu, a posljednjih petnaestak godina živio je u Zagrebu.

Veliko ime zabavne glazbe, Sarajlija, posljednjih godina Zagrepčanin, Monteno je vezan uz hrvatske pozornice, skladatelje i kolege pjevače. I sam je skladao i pjevao svoje pjesme, te pisao za mnoge pjevače. Njegove su skladbe ponajprije ljubavne. Jedna od njih, upućena voljenom, rodnom gradu, svojevrstan je zaštitni znak i Sarajeva i Kemala Montena.

Kemal Monteno bio je jedan od malobrojnih izvođača koji se mogao pohvaliti da je gotovo svaki njegov duet postao hit. Tereza, Oliver, Arsen imali su taj privilegij - surađivati s njime. Brojni prijatelji, kolege i obožavatelji opraštaju se od Kemala putem facebooka. Duboko žaljenje zbog smrti sarajevskog kantautora izrazila je i novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknuvši da će njegova djela biti zauvijek upisana u sjećanja i emocije mnogih generacija.

Povodom smrti Kemala Montena želim izraziti duboko žaljenje zbog odlaska velikog glazbenika i čovjeka. Njegova djela biti će zauvijek upisana u sjećanja i emocije mnogih generacija. Neka mu je vječna slava, napisala je Grabar Kitarović na svojoj Facebook stranici.

Potpuno sam zatečen i potresen viješću o odlasku Kemala Montena. Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti, veliki kantautor... Cijela muzička scena i pop kultura je izgubila jednog velikog Kemu, napisao je Dino Merlin.

Pretužna sam, puklo mi je srce. Počivao u pjesmi, napisala je Severina.

Tereza Kesovija na svoj je facebook profilu uz poruku "Sad kad ga više nema" stavila snimku emisije u kojoj su zajedno gostovali uoči koncerta "Olympia u Lisinskom" 2009.

Oliver Dragojević stavio je video njihovog zajedničkog dueta "Nije htjela" sa stihovima iz pjesme "Godine su ostale za nama, cvjetna polja, mladost i sve".
S porukom "Počivaj u miru dragi Kemice", od njega se preko facebooka oprostio i Zdravko Čolić.

Njegov zadnji studijski album Šta je život natržištu je od 2013., a pjesme Jesen je, Malo mir, malo rat uz naslovnu pjesmu koja se gotovo odmah nametnula kao hit i dalje su dio radijskog i tv etera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.