Hrvatski radio

Radio Sljeme

Neformalno počeo IV. Muzej ulične umjetnosti

10.09.2013.

14:03

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej ulične umjetnosti, javnosti najpoznatiji po oslikavanju dijela Branimirove ulice, neformalno je četvrti put počeo početkom rujna u prostorima stare vojne bolnice u Vlaškoj 87.

"Prostor stare vojne bolnice nova je i jedinstvena lokacija koju smo ove godine dobili na korištenje u suradnji s gradom Zagreb, Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada i ZgForumom te pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića", kazala je umjetnička direktorica Muzeja ulične umjetnosti Ivana Vukšić.

Muzej ove godine u napuštene gradske prostore dovodi kulturni sadržaj i privremeno ih revitalizira te pretvara ta "nemjesta" u kulturno žarište, mjesto susreta i razmjene znanja i vještina i to na europskom nivou.

Gradonačelnik Bandić podržao je ulične umjetnike i zahvalio im što će uljepšati grad. Izrazio je zadovoljstvo što im Grad s drugima može omogućiti da to rade javno, jer ulični umjetnici najčešće "rade pod okriljem noći poput Bad Blue Boysa i napisa 'Ne daj se Nikica'".

Muzej ulične umjetnosti ove godine, u suradnji s još četiri europska grada - Zaragozom iz Španjolske, Toulouseom i Besançonom iz Francuske te Koelnom iz Njemačke, sudjeluje u projektu "Recover the Streets" koji dijelom financira i Europska unija.

Tijekom rujna bit će oslikane i fasade Pogona jedinstvo, čim budu poznati rezultati natječaja za taj projekt. Uz ostalo, ovogodišnji Muzej uključuje instalaciju priznatog hrvatskog umjetnika Sergeja Vutuca, suradnju s Dis-Patch kolektivom iz Beograda, rad multimedijalnog hrvatskog umjetnika Davora Sanvincentija i sudjelovanje brojnih umjetnika iz Hrvatske Italije, Španjolske, Francuske, Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine, istaknuto je na konferenciji za tisak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.