Hrvatski radio

Radio Sljeme

18:30 / 07.01.2021.

Autor: Hrvatski Radio

Nepregledno blago - Glazbena baština Banovine 07.01.2021.

Nepregledno blago

Nepregledno blago

Foto: HRT / HRT

Prošlost Banovine ostavila je brojne tragove u spomeničkoj baštini. Od kulturne baštine pod zaštitom najznačajnija je gradska jezgra Petrinje, odnosno niz jednokatnih kuća i javnih građevina građenih u stilu kasnog baroka i klasicizma., te vrijedna spomena sakralna baština. Potresima kojima svjedočimo a koji su izazvali katasrofu, poništili su rad mnogih ljudi koji su vrijedno isticali značenje Banovine na Europskoj kulturnoj karti. Jedan od neumornih promicatelja Banovine, orguljaš svjetskoga glasa Edmund Andelr Borić, koji je ostao bez svog doma u Zagrebačkom potresu 22. ožujka večeras govori o Banovini, koju je obišao odmah nakon razornog potresa 29.prosinca 2020. godine.

Nepregledno blago 07 01 2021 2021-01-07

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici