Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nepregledno blago - Parak prirode Banjole 20.05.2021.

20.05.2021.

18:30

Autor: Hrvatski Radio

Nepregledno blago

Nepregledno blago

Foto: HRT / HRT

Projektom "Park povijesti Banjole" općine Medulin želi se očuvati kulturno naslijeđe te popularizirati kulturna baština, ističe naša gošća Kristina Džin, arheologinja i autorica navedenog projekta u sklopu međunarodnog projekta INTERK Historic. Đžin nam otkriva zanimljivosti Medulinskog zaljeva poznatog u antičko doba kao rivijera. Naime iz tog vremena pronađeni su ostaci rimskih vila u uvali Paltana ali i termi-rimskog kupališta odakle su Banjole i dobile svoje ime. U parku se uređuje šest insula s botaničkim vrtom, maketama kopna, podmorja i drugo. Arheologinja Džin, nada se sličnom projektu u sklopu Parka prirode Rt Kamenjak, koji je u davna antička vremena imao i rasadnike vinove loze.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici