Hrvatski radio

Radio Sljeme

Noć knjige pod motom "Ljekovita moć knjige"

19.04.2021.

14:00

Autor: Nevena Saraga

Foto: Noć knjige

Foto: Noć knjige

Foto: - / -

Jubilarna deseta manifestacija "Noć knjige", u Godini čitanja, bit će obilježena u petak, 23. travnja pod motom "Ljekovita moć knjige" brojnim događanjima diljem Hrvatske u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige pokrenuta je prije deset godina kako bi se potaknula kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dao poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Od tada se tom nacionalnom slavlju knjige svake godine pridružuju stotine knjižara, antikvarijata, knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, kulturnih ustanova, ilustratora, prevoditelja, pisaca, drugih kreativaca i ustanova prijatelja knjige s programima namijenjenima svim uzrastima.

U organizaciji niza hrvatskih institucija i udruga uz brojne fizičke i virtualne programe od 23. do 30. travnja održat će se i akcija Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara sa sajamskim cijenama knjiga.

Knjižnice grada Zagreba pripremile su prigodnu izložbu Moćna desetka: 10 godina Noći knjige, u Auli Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 6 koju možete razgledati sve do 10. svibnja.

U Noći knjige bit će predstavljeno najnovije istraživanje čitanosti i kupovine knjiga u Hrvatskoj, koje će pružiti uvid u to jesu li se navike građana promijenile uslijed pandemije koronavirusa i lockdowna.

Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodi i nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Njih se poziva da u prozi ili stihu predstave lektire koje pomažu pri odrastanju. Nagrađeni radovi 23. travnja bit će objavljeni i predstavljeni na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

- U Noći knjige 2021. potičemo na razmišljanje o ljekovitim moćima knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja, poručuju organizatori.

To su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.