Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nova nagrada za "Zvizdana" Dalibora Matanića

14.11.2015.

09:19

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Igrani film "Zvizdan" Dalibora Matanića nagrađen je na International Film Festival u Minsku nagradama za najboljeg redatelja i za najbolju filmsku fotografiju, tako da je od premijere u Cannesu u svibnju prikupio osamnaest nagrada i tri priznanja,

Minsk International Film Festival najzačajniji je festival u Bjelorusiji, a ovogodišnje 21. izdanje, predstavilo je u natjecateljskom programu jedanaest filmova. Međunarodni žiri dodijelio je nagradu za najboljeg redatelja Daliboru Mataniću, a nagradu Yury Marukhin za najbolju filmsku fotografiju dobio je Marko Brdar.

Najnovije nagrade Matanićev film osvojio je samo nekoliko dana nakon što je u njemačkom Cottbusu "Zvizdan" film odnio Grand Prix i još dvije nagrade. Od međunarodne premijere u Cannesu u svibnju, "Zvizdan" je prikupio osamnaest nagrada i tri važna priznanja - nominacije za EFA­u i LUX Prize te priliku da predstavi Hrvatsku u natjecanju za Oskara.

Samo tijekom ovog mjeseca, "Zvizdana" prikazuju festivali u Tajvanu, Njemačkoj, Slovačkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Litvi, Bjelorusiji, Norveškoj, Egiptu, Švedskoj, Estoniji, Sloveniji, Latviji, Makedoniji, Španjolskoj, Singapuru i Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.