Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nova sezona ZKM-a

27.08.2015.

17:42

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje intenzivnu novu sezonu 2015./2016. u kojoj je za svoju publiku pripremilo brojna važna gostovanja i premijere tematski zanimljivih i aktualnih predstava, a otvorit će ju u subotu 26. rujna premijera predstave "Drakula" Brama Stokera u režiji Andrasa Urbana.

Kako se ističe u najavi, trenutno najtraženiji redatelj u regiji "Drakulu" je postavio kao oštru, beskompromisnu i radikalnu izvedbu. Predstava je koprodukcija ZKM-a, Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora te Fundacije Teatro Due iz Parme, praizvedena je krajem svibnja u Mariboru, a nakon Zagreba, u studenome, odlazi u Parmu.

Njezin međunarodni glumački ansambl čine Matevž Biber, Mia Biondić, Dado Ćosić, Jurij Drevenšek, Davide Gagliardini, Edvin Liverić, GianMarco Pellecchia, Nika Rozman i Lucija Šerbedžija.

Slijedi u subotu 7. studenoga premijera predstave "Njemački Hinkemann" Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice te "Čarobni brijeg" Thomasa Manna u režiji Janusza Kice, u programu od 30. prosinca.

U novoj godini očekuju se premijere predstava "Živjet ćemo bolje" Maje Hrgović, u režiji Senke Bulić i koprodukciji s Hotelom Bulić, u planu za siječanj, te u veljači "Crna knjiga" Boruta Šeparovića (koprodikcija s Montažstrojem) i "Share" redateljice Nore Krstulović, autorski projekt koprodukcija ZKM/SKROZ/HDS.

Crna knjiga, dokument Udruge Franak s kratkim ispovijestima ljudi koji imaju kredite u 'švicarcima', ishodišna je točka od koje će se u procesu nastanka predstave "Crna knjiga" zajedno s glumcima razmatrati problem duga kao ropstva i pitanje što se događa kada međusobne odnose gledamo samo kroz ekonomiju. Predstavu će pratiti serija tribina i razgovora s publikom.

Predstava "Share" dio je šireg projekta koji propituje poziciju intelektualnog vlasništva danas, razmatra razvoj i zakonska rješenja u zaštiti autorskih prava i intelektualnog vlasništva, a kojega je potaknuo ZAMP. Ideja je propitati je li u vrijeme digitalne ekonomije i društvenih mreža uopće moguće zaštititi intelektualno vlasništvo, a predstava će imati i svoju "proširenu stvarnost" s gostovanjima umjetnika drugih disciplina.

Uz nabrojene "glavne adute" ZKM u planu za novu sezonu ima još niz plesnih predstava i gostovanja, kojima taj teatar nastavlja svoju misiju širenja prostora kazališta, jačanja njegove vidljivosti, te razvoja publike.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.