Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novi postav i vizual za 140. rođendan Muzeja za umjetnost i obrt

18.02.2020.

10:54

Autor: Emina Dabo Hunjak

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Muzej za umjetnost i obrt jučer je obilježio 140. rođendan. Uz brojne goste, tom je prilikom svečano predstavljen novi postav zbirki dizajna, fotografije i satova, nakon toga otvorena je izložba "Made IN". A danas u Muzeju počinje Tjedan otvorenih vrata.

Prvi postav Muzeja za umjetnost i obrt bio je u današnjoj Praškoj ulici, a već 1888. godine sagrađena je prepoznatljiva zgrada muzeja. Danas muzej ima oko sto tisuća posjetilaca godišnje i najstariji je umjetnički muzej u zemlji. 

Okruglu godišnjicu muzej je obilježio i nekoliko radikalnijih poteza, kao što je promijena vizualnog identiteta, a izmjenjena je i trećina njegova stalna postava.

Rođendan Muzeja za umjetbnost i obrt obilježen je i otvorenjem izložbe "Made IN" , koja je nastala u sklopu EU projekta čiji je cilj obnoviti tradiciju obrtništva. Izložbom je prikazan odnos obrta i suvremenog dizajna, pa će se na njoj predstaviti radovi nekoliko najznačajnih europskih dizajnera koji su surađivali s domaćim i stranim obrtnicima.
 
 
 
 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.