Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnavlja se Stari grad Lukavec

26.02.2013.

08:32

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stari grad Lukavec, utvrda iz sredine 18. stoljeća koji se nalazi svega nekoliko kilometara od Zagreba, uskoro će zasjati u novom ruhu. Osim preuređenja, pokušat će ga se oživjeti i dodatnim sadržajima, a sve bi trebalo biti gotovo za godinu dana.

Od pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj Velike Gorice Zvonka Kunića doznajemo da je Grad u proračunu osigurao sredstva, a cilj preuređenja je otvaranje Lukavca na dnevnoj bazi.

Jedan dio prostora uredit će se za ugostiteljski sadržaj koji se koristio kao ljetna pozornica. Na katu će se urediti glavna dvorana, a soba župana Plemenite općine turopoljske i soba kaštelana će postati muzejski postav. Gotovo sve prostorije trebaju unutrašnje uređenje i namještaj, a bit će i većih, građevinskih radova.

Inače, prvotni drveni dvorac Lukavec bio je izgrađen za obranu turopoljskog plemstva u vrijeme osmanlijske invazije na Hrvatsku. Prvi puta se spominje 1256. godine kao caput Lukavez, no točna godina kao ni mjesto izgradnje nisu poznati. Godine 1481. utvrda dolazi u ruke medvedgradskog gospodara Ivana Tuza. Današnji dvorac građen je 1755. godine u baroknom stilu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.