Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnovljena kapelica Svetog Roka na Rokovom perivoju

17.12.2015.

17:41

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kapelica svetoga Roka smještena je na Rokovu perivoju, mjestu gdje mnogi traže odmor od gradske vreve. Nakon trogodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova, obnovljeni oltar kapelice predstavljen je javnosti.

Ti su radova dovršeni u godini obilježavanja 100. godišnjica župe sv. Blaža u Zagrebu i 260. godišnjica prvog postavljanja oltara sv. Roka u kapeli na Rokovom perivoju.

Kapela sv. Roka sagrađena je 1647. godine kao zavjet građana Gradeca protiv kuge. Barokni oltar sv. Roka (1755.) u njoj se skrasio nakon velikog potresa 1880. godine. Tada je radikalno obnovljen - preslikan smeđim i plavim tonovima prema klasicističkom ukusu.

Povijesno-umjetnička istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na oltaru koje je Hrvatski restauratorski zavod proveo u razdoblju od 2013. do 2015. godine donijeli su nove spoznaje o njegovoj povijesti. Otkriveni natpis na predeli povezuje oltar s njegovim izvornim smještajem – župnom crkvom sv. Marka na Gornjem gradu i naručiteljem, cehom krojača.

Proizlazi zaključak da je oltar iz crkve uklonjen tijekom radikalne Schmidt-Bolléove (1876-1882.) zajedno s drugim baroknim inventarom koji je naknadno većinom uništen ili raznesen, te da je oltar sv. Roka tek drugi sačuvani oltar iz gornjogradske crkve.

Restauratorski su radovi bili usmjereni na saniranje teških oštećenja na oltaru nastalih u požaru 1970-tih godina te uklanjanje preslika do izvornog sloja polikromije.

Ovim otkrićem i restauratorskim zahvatom vratio se važan dio kulturne povijesti grada Zagreba kao svjedočanstvo umjetničke proizvodnje 17. i 18. stoljeća i pučke pobožnost građana Gradeca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.