Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:28 / 02.06.2015.

Autor: Ana Krois

Od 9. lipnja - 25. Animafest

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Raznovrsni filmovi prve kratkometražne konkurencije najavit će jednako raznovrsni program festivala, kroz čijih se više od tristo filmova protežu četiri tematske linije - ostvarenja velikih autora, animirane inovacije i eksperimenti, društveno-politički filmovi i 'feel-good' uratci za dobro raspoloženje, rečeno je na konferenciji za novinare 25. Animafesta, koji se otvara 9. lipnja u kinu Europa.

"Spajanje kratkometražnog i dugometražnog izdanja Animafest bio je veliki organizacijski i financijski korak, a iako smo očekivali nešto manji broj prijava to se nije dogodilo, što pokazuje da festival i dalje ima status na svjetskoj razini, koji ne gubi od samog osnutka", rekao je umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić. "Na naš ponos i sreću Animafest je jedan od najvažnijih svjetskih festivala u potpunosti posvećen animiranom filmu, a činjenica da smo od oko 1600 prijavljenih filmova izabrali njih tek malo više od deset posto, govori o tome koliko je teško ući u njegovu konkurenciju", dodao je.

Ovogodišnji program donosi brojne premijere, filmove nagrađivane na prestižnim festivalima, te kandidate za Oscara, a Šuljić iz bogatog izbora istaknutih autora izdvaja filmove "Gospodar" Riha Unta, priču o psu čijeg je gospodara zamijenio hiroviti majmun, "Piloti na povratku kući" Priita i Olge Parn, postmodernističku preradu "Malog princa", gorko-slatku priču o prijateljima astronautima "Ne možemo živjeti bez kozmosa" Konstantina Bronzita i "Mačka susreće psa" Paula Driessena.

Kao 'feel good' filmove najavio je za Oscara nominirani film "Singl života" troje autora iz studija Job, Joris & Marieke, koji život uspoređuje s pločom koju se ne može premotati kada završi, "Preljubnik" 'kralja' indie animacije Billa Plymptona o romansi nakon slučajnog susreta, "Robovi glazbe" Williama Garratta o različitim publikama na različitim koncertima i "Moj Moulton i ja" Oscarovke Torill Kove, o frustracijama tinejdžerke koju u šezdesetima odgaja proto-hipsterska obitelj.

Alisa u zemlji čudesa za djecu i odrasle

Tematska okosnica ovogodišnjeg festivala, koji će trajati do 14. lipnja je "Alisa u zemlji čudesa" Lewisa Carrolla nastala prije 150 godina, a program donosi naslove koji prikazuju različite pristupe adaptaciji istog predloška. Među ostalim, prikazat će se Disneyeva adaptacija te knjige, što je rijetka prilika da je djeca vide u kinima, ali i filmovi koji nisu namijenjeni djeci, primjerice češkog nadrealista Jana Švankmajera ili dijela njih iz bloka kratkometražnih filmova koji se Alisom bave izravno i neizravno.

Kao predstavnike inovativnih filmova u programu producentica Vjera Matković najavila je "Svijet sutrašnjice" Dona Hertzfeldta, SF o djevojčici koja susreće svog klona iz budućnosti, "Željni" Allison Schulnik, filmski balet u tehnici stop-animacije i animacije glinom, te hrvatski dugometražni "Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji" Tomislava Babića i Dalibora Barića.

Politikom i društvom bave se "Gospodin usamljeni" Jin Sung Mina, o vršnjačkom zlostavljanju koje kreće radi nalakiranih noktiju glavnog lika, "Wiener Blut" Zlatka Boureka i Pavla Štaltera o progonu Židova u Drugom svjetskom ratu, a taj je rat i tema dugometražnog "Giovannijevog otoka" Mizuha Nishikuba, inspiriranog istinitim događajem o dolasku Crvene armije na mali japanski otok. "Kamenje u džepovima" Signe Baumane priča je o naslijednoj depresiji žena u njezinoj obitelji, "Suleima" Jalala Maghouta se bavi sirijskom revolucijom, a "Zastavice na plaži" Sarah Saidan položajem žena u Iranu.

Među stotinjak gostiju dobitnik nagrade za životno djelo Michel Ocelot

Jedan od autora kojega već dobro poznaje publika Animafesta, francuski velikan animiranog filma Michel Ocelot u Zagrebu će, na otvorenju festivala, primiti Nagradu za životno djelo. Njegovo je gostovanje dio Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, koji je Animafestov partner u 'francuskom' dijelu programa.

Alemka Lisinski, izbornica Rendez-vous festivala najavila je da će se publika s Ocelotovim radom moći upoznati, među ostalim, filmovima "Troje izumitelja", "Azur i Asmar, na besplatnoj open-air projekciji na Zrinjevcu 12. lipnja te "Zmajevi i princeze", dok će Francusku predstaviti i glazbeni duo Gang pol & Mit, osebujni predstavnici digitalnog popa, na koncertu u VIP-u.

Tomm Moore, autor filma "Pjesma mora" koji će na festivalu održati radionicu o procesu nastanka animiranog filma i Max Hattler, uspješan mladi animator i član žirija za studentski i namjenski film, novinarima su putem skypea poručili da se vesele ponovnom dolasku u Zagrebu, upoznavanju s ljudima, ispijanju kave.

O festivalskim nagradama odlučivat će međunarodni žiri - za kratki metar bit će zaduženi Oscarovac Chris Landreth, osnivačica i direktorica Britanske nagrade za animaciju Jayne Pilling, hrvatski animator Veljko Popović, prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa, Korejka Yumi Joung te kritičarka Varietyja Leslie Felperin.

Ulaznice za festival, koji će trajati do 14.lipnja, prodaju se online, na prodajnim mjestima te u festivalskim kinima (Europa, Tuškanac, Cineplexx Kaptol), dok je ulaz besplatan za Natjecanje studentskog filma, Animafest Pro i popratna događanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.