Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održana komemoracija Krsti Papiću

12.02.2013.

15:16

Autor: Mario Mihaljević, HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na komemoraciji Krsti Papiću u zagrebačkom kinu "Tuškanac", koje je danas bilo premalo za sve koji su se došli oprostiti od tog cijenjenog filmskog redatelja čiji je opus jedan od temelja hrvatske kinematografije, okupili su se njegovi brojni prijatelji, kolege i suradnici

Ocijenivši Papićev opus kao "inventivan i nadasve hrabar", predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Antonio Nuić, istaknuo je kako se on, osim umjetnošću, nepoštedno bavio djelovanjem za boljitak kinematografije, iskazujući "beskompromisnost, poštenje i hrabrost" u zalaganju za poštivanje autorskih prava.  

 

O tome je Papić progovorio i u svom posljednjem pismu upućenom iz bolnice supruzi i kćerima u slučaju da ne preživi operaciju, a u kojemu traži da mu sprovod bude u krugu najuže obitelji. "Odlučio sam se na to zbog sramne pljačke autora koji su snimali do devedesete i čiji su filmovi oteti, a autori opljačkani. Država je protuzakonito uzela naše filmove i dala ih svojim tajkunima, a da nas nitko nije pitao. Ova vlada od koje smo čekali da to ispravi - nije htjela. Vratite filmove našoj djeci", zapisao je Papić.

 

Pismo je pročitao redatelj Vinko Brešan, napomenuvši kako mu je Papić ponajprije bio daleki uzor, a potom učitelj i prijatelj, te podsjetivši da je svog mentora kojemu je asistirao na filmovima upoznao još kao jedanaestogodišnjak na snimanju "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.