Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Osamdeset godina Alfija Kabilja"

25.04.2016.

10:37

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Filmski programi Hrvatskoga filmskog saveza u kinu Tuškancu proslavit će 80-ti rođendan Alfija Kabilja i to upravo ciklusom filmova za koje je taj poznati skladatelj napisao glazbu. Od večeras(25.travnja) do 4. svibnja - bit će prikazano čak deset filmova.

Među njima su i dva klasika Vatroslava Mimice "Seljačka buna 1573." i "Banović Strahinja", te posljednji film za koji je Kabiljo skladao glazbu - finsko-hrvatska koprodukcija "Domoljub". Uoči večerašnje projekcije filma "Pad Italije", Alfi Kabiljo odsvirat će nekoliko tema iz filmova na kojima je radio.

Žanrovska raznolikost tražila je od Alfija Kabilja stilsku prilagodbu - i to ne samo filmskim žanrovima nego i općoj atmosferi, glumi, kostimografiji i scenografiji, mjestu snimanja, a osobito idejama redatelja i producenta. No, kao pravi filmski „kameleon" (što je epitet kojima su se dičili skladatelji Zlatnog doba Hollywooda) bez problema je skladao „partizansku" glazbu (Pad Italije), „strašnu" glazbu (Seljačka buna, Pad Italije), jazz (Deps), „western"-glazbu (Sky Bandits), pjesme svih mogućih stilova (Lea i Darija, Kužiš stari moj, Deps, A Patriotic Man, Ne daj se, Floki), pa čak i charlstone i foxtrote po uzoru na plesnu glazbu tridesetih godina prošlog stoljeća (Lea i Darija) - navedeno je na internetskim stranicama Kina Tuškanac - na kojima je dostupno i više informacija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.