Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorena izložba japanske suvremene umjetnosti

10.09.2013.

14:08

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja, u Etnografskom muzeju otvorena je izložba "Japan susreće Zagreb - sjaj japanske suvremene umjetnosti".

Izloženo je oko 250 umjetničkih radova ostvarenih u različitim tehnikama i materijalima, tu su japansko slikarstvo, crteži tušem, kaligrafija, keramika, ali i zapadno slikarstvo, fotografije i skulpture, haiku poezija, origami radovi.

Izbor umjetnika napravile su japanske umjetničke udruge i organizacije, a među njima su zastupljene sve generacije. U Zagrebu izlažu Michio Yagi, Muramatsu Setsuko, Nakagawa Utsuma, Yagi Mitsio, Atsuko Dowling i Yoshioka Yiro, a neki od njih su i osobno došli predstaviti svoje radove.

"Japan u našoj svijesti ima posebno mjesto, sinonim je za poštivanje tradicije, ali i otkrivanje novoga u znanosti, proizvodnji i umjetnosti", rekao je ravnatelj Etnografskog muzeja Damodar Frlan, podsjetivši koliki je značaj za Hrvatsku 1993. imala uspostava diplomatskih odnosa s tom zemljom. Frlan je ustvrdio kako je "izložba u Zagrebu diskretni kulturni posrednik između civilizacija Istoka i Zapada, sredstvo koje će unaprijediti prijateljstvo Japana i Hrvatske, ali i u Hrvatskoj omogućiti bolje razumijevanje japanske kulture i običaja."

"Izložbom je obuhvaćen širok raspon umjetničkih djela koja predstavljaju što se danas događa u Japanu, kakav je njihov način života, razmišljanja i filozofije", rekla je koordinatorica projekta Milena Wildenauer. "Neke su slike vrlo tradicionalne, druge ističu tradicionalno u suvremenom, a na pojedinima se vidi utjecaj europske umjetnosti na japansku i obratno, osobito kada je riječ o tehnikama slikanja", dodala je. Izrazila je nadu da će izložba pomoći boljem razumijevanju 'zemlje izlazećeg sunca', ali i da će ona biti temelj buduće suradnje i izložbe hrvatskih umjetnika u Japanu.

U Zagreb je izložba došla nakon Beograda i Rima, a dosad je već bila postavljena u 14 zemalja svijeta. Riječ je o projektu kompanije Yubido, koja se bavi izdavaštvom na području umjetnosti, kojim nastoji uspostaviti dijalog japanskih umjetnika s inozemnim kolegama, te u svijetu predstaviti presjek suvremene japanske umjetnosti.

Masaru Tsuji, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, pozdravio je održavanje te izložbe u Etnografskom muzeju podsjetivši da je ona tek dio programa kojima se ove godine obilježava 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa.

Izložba će biti otvorena do 6. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.