Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorena izložba "Zagreb / Grad. Ljudi. Život."

26.07.2019.

13:22

Autor: Emina Dabo Hunjak

Foto: HRT Radio Sljeme

Foto: HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

U Muzeju grada Zagreba jučer je otvorena izložba "Zagreb / Grad. Ljudi. Život." autorice Željke Kolveshi. Izložba predstavlja jedan segment života Zagreba i njegovih stanovnika, a može se pogledati do desetog studenog.

Kroz raznolike slike, crteže i karikature u gradskom je muzeju prikazan sam grad Zagreb. Riječ je o izboru likovnih prikaza grada i portretima poznatih i manje poznatih Zagrepčana nastalih većinom u 20. stoljeću, koji se čuvaju u Zbirci slikarstva, grafike i primijenjene grafike tog 'najzagrebačkijeg' muzeja. Posjetitelji izložbe tako mogu vidjeti portrete gradskih gradonačelnika i istaknutih bankara naručivani od najboljih umjetnika, ali i slike gradskih dućana, gostionica i radionica.

- Izložba je kompleksna, a naslov je jednostavan. Upravo zato što je sabrano jako puno različitih djela i različitih motiva, autora i kategorija. Moj pristup bio je takav da sam svaku sliku istraživala i pokušala sam ući u trenutak kada je nastala ne bi li tako povezala njezin život u muzeju sa njezinim stvarnim životom koji je živjela kada je bila napravljena - rekla je autorica izložbe Željka Kolveshi.

U prostoru izložbe održat će se i mali tečajevi crtanja i slikanja namijenjeni učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i odraslima. Radionice će se održavati od tridesetog ovoga mjeseca do 14 kolovoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.