Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeo Tjedan izraelskog filma

01.12.2013.

21:35

Autor: Nevena Saraga

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tjedan izraelskog filma izraelskog Veleposlanstva prikazat će od nedjelje do petka u kinu "Europa" igrane i dokumentarne filmove, od kojih je većina nagrađena na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima.

Peti izraelski filmski tjedan započeo je filmom "Lov na slonove" Reshefa Levija, višestrukim dobitnikom nagrada Izraelske filmske akademije o dječaku koji pljačkom banke pokušava spasiti obitelj te trilerom "Veliki zli vukovi", koji je bio u službenoj selekciji Tribeca Film Festivala, a slavni Quentin Tarantino ocijenio ga je najboljim ovogodišnjim filmom.

Na programu je i HRT-ov dokumentarac " Izrael-zemlja na tri mora" redatelja Mire Brankovića, snimljen u suradnji s izraelskim Ministarstvom turizma. Izrael, kroz povijest sveto mjesto za vjernike, poprište ratova i trgovine, a danas moderna zemlja i turistička destinacija, prikazuje se tijekom sedmodnevnog putovanja od sjevera do juga.

Moderni Izrael oslikan je i u filmu "Večeras" Roia Wernera koji kroz priču o mladom paru prikazuje život izraelskih tridesetogodišnjaka, koji nikad nisu zadovoljni i uvijek u potrazi za nečim drugim, a istom generacijom bavi se i "Svugdje osim ovdje" Michala Zilbermana, priča o mladima koji se vraćaju u Izrael iz raznih krajeva svijeta radi vjenčanja svog prijatelja.

Film "Igor i putovanje ždralova" Evgenyja Rumana intimna je priča o dječaku koji pokušava pronaći svoje mjesto u novom životu u Izraelu i izgraditi odnos s ocem, a odnos oca i sina u središtu je i filma "Balada o jecajućem proljeću" BenijaToratija.

Trauma useljenja tema je koja se provlači kroz još nekoilko filmova, "Dobrodošli i... naša sućut" film je Leona Prudovskog koji vlastito iskustvo dolaska u Izrael obrađuje kroz priču o masovnom židovskom useljeničkom valu iz Sovjetskog saveza početkom devedesetih, a "Bijela pantera" Dannyja Reisfelda govori o mladom ruskom useljeniku rastrganom između skinheadsa i novog, židovskog trenera.

Dokumentarni film "Rastrgan" Ronit Kertsner u priči o poljskom katoličkom svećeniku koji doznaje da su mu roditelji Židovi propituje je li moguće biti katolički svećenik i pobožni Židov u isto vrijeme. Film "Google beba" Zippi Brand Frank putovanje je kroz tri kontinenta koje priča priču o novonastaloj industriji 'proizvodnje' beba u vremenu globalizacije.

Nagrađivani "Voditelj kadrovske službe" Erana Riklisa govori o voditelju kadrovske službe u pekari koji nevoljko putuje u istočnu Europu da otpremi tijelo poginule bivše zaposlenice, useljenice u Izrael, psihološki triler i komedija "Čuda" Avija Neshera inspiriran je istinitom pričom o crtaču grafita i barmenu koji se upliće u slučaj otmice, a "Aya" Michal Breziz i Odeda Binnuna prati danskog glazbenog stručnjaka na putu za Jeruzalem. Prikazat će se i neobična ljubavna priča "Sporije od otkucaja srca" Yanai Goz i Yoni Zicholtz.

"Izrael: kućno kino" Eliav Lilti isprepliće kućne filmske uratke iz ranih godina postojanja Izraela do kasnih sedamdesetih s ciljem davanja kritičkog pogleda na povijest židovske države. Pokazujući rođenje jednog i protjerivanje drugog naroda, film predstavlja razvoj izraelskoga društva u prvih 30 godina.

Nastankom države Izrael bavi se "Država iza scene" Avija Weissbleia film o kratkoj ceremoniji u maloj dvorani u Tel Avivu na kojoj je šezdeset godina ranije stvorena nova država.

Ulaz na sve projekcije je slobodan!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.