Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstava "Sedam" u MSU-u

23.11.2013.

12:30

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šest osoba iz hrvatske političke, aktivističke i javne scene, među kojima i ministrica kulture Zlatar Violić, okupit će se na istoj pozornici u Muzeju suvremene umjetnosti.

Dokumentarna drama "Sedam" temelji se na intervjuima sa sedam aktivistica za prava žena iz svih dijelova svijeta. Uz ministricu Zlatar Violić, predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka, glumica Ksenija Pajić, prva hrvatska premijerka Jadranka Kosor, novinar Aleksandar Stanković i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta Mani Gotovac, kao utjecajni pojedinci iz hrvatskog javnog života čitat će u MSU-u dramu nastalu prema teškim životnim pričama Feride Azizi (Afganistan), Inez McCormack (Sjeverna Irska), Marine Pisklakova-Parker (Rusija), Annabelle de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). U čitanju će im se pridružiti i član kraljevske obitelji iz Nigerije, Princ Wale Soniyiki.

Žene koje upoznajemo u kazališnom komadu "Sedam" članice su udruge Vital Voices Global Partnership, kojoj je cilj poboljšati ulogu žena u svijetu. Njihove priče predstavljaju portal kroz koji publika dobiva priliku iskusiti raznovrsnost kultura, istovremeno slušajući o različitim načinima na koje je sedam međusobno različitih žena riješilo naizgled nemoguće probleme u borbi za pravdu, slobodu i jednakost.

Dramu je na temelju tih priča napisalo sedam nagrađivanih dramskih autorica - Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz. Režijski je osmišljena tako da glavne uloge preuzimaju osobe iz javnog života države u kojoj se izvodi pa svako čitanje izvodi potpuno jedinstveni ansambl.

"Riječ je o međunarodnom projektu koji ima za cilj jednokratnim izvedbama u raznim zemljama u kojima sudjeluju istaknuti lokalni pojedinci kroz istinite priče o stvarnim ženama skrenuti pozornost na problem diskriminacije žena u svijetu, te ukazati na nemogućnost mnogih od njih da se obrazuju, ali i ispričati njihove brojne potresne priče poput onih o grupnim silovanjima", pojasnila je za Hinu voditeljica projekta u Hrvatskoj Vera Pfaff iz Udruge Domino. Projekt se radi bez puno pripreme, sudionici dobiju tekst na čitanje i, nakon održane jedne probe, nastupaju. Protagonisti za hrvatsku produkciju odabrani su kao predstavnici raznih branši i političkih pogleda, koji tako različitim publikama prenose poruke važnosti borbe za ravnopravnost spolova, a svi su se rado odazvali pozivu za sudjelovanje, dodala je.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta "Sedam" inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica Hedda Krausz Sjogren u Švedskoj 2008. Tekst je do sad čitalo više od 500 političara, aktivista i glumaca u trinaest zemalja svijeta, među kojima i oskarovka Maryl Streep, ali i članovi Europskog parlamenta te Ministri Švedskog kabineta, a američka državna tajnica Hillary Clinton u New Yorku je 2010. u uvodnom govoru poručila kako je riječ o plemenitom projektu kojemu je cilj uspostava mira, borba protiv korupcije i suzbijanje nasilja nad ženama.

Projekt je rezultat suradnje hrvatske Udruge Domino i Švedskog instituta, a dio je Balkanske turneje u sklopu koje su čitanja dosad održana u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Nakon Hrvatske, "Sedam" nastupa na Kosovu i u Srbiji.

Hrvatska premijera održava se u sklopu Queer Zagreb Sezone pod platformom This is a Domino project. Događanje je humanitarnog karaktera te će čitav prihod od prodanih ulaznica biti doniran sigurnim ženskim kućama, dok će tvrtka Husqvarna donirati deset tisuća za opremanje i održavanje skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja.

Projekt će u Hrvatskoj obuhvatiti i popratne aktivnosti koje u žarištu imaju borbu protiv nasilja nad ženama te zaštitu prava žena.

Čitanju u Zagrebu nazočit će i sama redateljica i idejna pokretačica projekta Hedda Krausz Sjogren. Uz nju, režiju potpisuje Anica Tomić, koja je ujedno s Nenadom Kovačićem autorica glazbenog koncepta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.