Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen je Filmski ured Grada Zagreba

08.05.2019.

12:41

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Jutros je predstavljen Filmski ured Grada Zagreba, ustanova koji će svojim radom bili logistička podrška stranim produkcijama koje odluče snimati filmove ili serije u glavnom gradu. Takav će ured pomoći filmašima da lakše riješe administraciju u gradskim uredima te promovirati Zagreb.

Hrvatska je sve privlačnija destinacija ne samo za turiste, već i za filmaše. Poznate serije popularizirale su Dubrovnik, a sve češće se snima i u glavnome gradu. Zbog toga se javila potreba za otvaranjem gradskog ureda koji bi bio logistička podrška stranim filmskim produkcijama te promovirao Zagreb kao poželjnu filmsku destinaciju. Jutros je tako predstavljen Filmski ured Grada Zagreba. 

Sve češće se javljaju produkcije koje žele snimati filmove i serije na području Zagreba zbog čega osnovan Filmski ured Grada Zagreba koji bi tim produkcijama trebao pomoći da svoje snimanje naprave što jednostavnije sa što manje sastanaka i obilazaka nadležnih gradskih ureda. Ured se stvarao posljednjih godinu dana od kada je u Zagrebu gostovala britanska BBC produkcija i snimala seriju McMafia za koju su se koristile brojne gradske lokacije.

Ravnateljica Zagrebačkog filmskog ureda Mia Pećina Drašković istaknula je kako su takva snimanja velika promidžba grada, ali i donose zaradu gradskom budžetu. Osim plaćanja dozvola za snimanje navela je još neke načine na koje grad od filmske ekipe ostvaruje dobit:

- Kada vam na set dođe oko tristo ljudi, a neki veći film je oko tristo ljudi, naravno može biti i više, a neki manji su minimum pedeset, oni moraju negdje spavati, oni moraju nešto pojest, oni imaju svoje honorare, a tu se zapošljava i mnogo lokalnog profesionalnog kadra - rekla je Pećina Drašković.

Svojim je lokalitetima Hrvatska privlačno filmsko odredište i zbog dobrih uvjeta koji strane filmske produkcije u našoj zemlji ostvaruju pa tako i u Zagrebu.

- Da bi dobili insentiv koji na temelju države daje Hrvatski audiovizualni centar oni moraju imati partnera u hrvatskoj i tada im se vraća taj određeni dio novaca koji su potrošili u toj zemlji. U Hrvatskoj je to 25 posto, što je super jer smo to još digli za pet posto - rekla je Pećina Drašković.

Ravnatelj Ustanove Zagreb film i redatelj Vinko Brešan istaknuo je kako će ovakav ured dodatno potaknuti strane produkcije na snimanja na zagrebačkim lokacijama.

- Idemo u dva smjera. S jedne strane komunikacija s produkcijama koje dolaze, a s druge strane promocija zagrebačkih lokacija prema produkcijama koje bi možda mogle doći - rekao je Brešan.

Rastom filmske industrije zadnjih 20 godina filmski uredi postali su sve potrebniji. U svijetu ih trenutno djeluje više od tisuću, a Filmski ured Grada Zagreba sa svojim je radom krenuo od danas.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.