Hrvatski radio

Radio Sljeme

Preminuo prvak Drame HNK Zvonimir Zoričić

30.05.2015.

15:49

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istaknuti hrvatski glumac Zvonimir Zoričić, nacionalni prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i dobitnik brojnih državnih i strukovnih nagrada i priznanja, preminuo je noćas u 67. godini.

"Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ovim odlaskom nije izgubilo samo svojega nacionalnog prvaka već iznimna čovjeka koji je svakim izlaskom na pozornicu zbrajao talent, ljubav, znatiželju, iskustvo, zaigranost i nadasve ljudskost - sve ono što čini iznimna umjetnika i po čemu će ga pamtiti mnogi naraštaji", ističe zagrebački HNK u "In memoriamu".

Zvonimir Zoričić rođen je 31. listopada 1948. u Zagrebu, a na Akademiji dramske umjetnosti je 1973. diplomirao glumu te iste godine postao članom ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a status nacionalnoga prvaka dobio je 2011. godine. Samo u matičnom kazalištu ostvario je više od 80 kreacija u 41 godinu umjetničkoga rada.

"Jednakim se žarom posvećivao ulogama junaka, antagonista ili epizodista, pa je teško iz toga bogatoga opusa izdvojiti pojedine uloge jer je u svima ostavio svoj specifičan otisak", ističu iz HNK.

Zoričića će se pamtiti kao Hamleta, Polonija, Popivu, Le Breta iz Cyranoa de Bergeraca, trgovca Čarudattu iz Glinenih kolica, Nielsa Nielsena i Fortunata Jorika iz Banketa u Blitvi, Oberleutnanta doktora Gregora iz Galicije, Grimaldija iz Šteta što je kurva, Rjuhina iz Majstora i Margarite, Adama Mandrovića iz Ostavke, Kora u Kiklopu, Velečasnoga Johna Halea u Vješticama iz Salema, Markiza de la Mote iz Seviljskoga zavodnika i kamenoga uzvanika, Bjelajeva iz Romana o Londonu, Grofa u Gorskim divovima, Firsa u Višnjiku s kojim je posljednji puta izašao na pozornicu u jesen prošle godine, te brojnim drugim ulogama.

Niz zapaženih uloga ostvario je i na Dubrovačkim ljetnim igrama, bio je i redoviti član Glumačke družine Histrion, a igrao je na daskama većine hrvatskih i zagrebačkih kazališta te tijekom bogate karijere ostvario više od pedeset uloga u filmovima, serijama i TV dramama.

"Tatarski biftek, Dobitna kombinacija, Čovjek za sva vremena i Štrudla od trešanja dramski su tekstovi po kojima ćemo pamtiti Zvonimira Zoričića kao dramskoga pisca i uspješnoga autora, koji je svojom nepresušnom znatiželjom, energijom i darovitošću uspio sagledati kazališnu umjetnost sa sviju strana", naglašava HNK.

Zoričić je dobio sve važnije strukovne nagrade i priznanja, među ostalima, odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Nagradu Zlatni smijeh na Danima satire za tekst Tatarski biftek u izvedbi prvaka Drame zagrebačkog HNK 1990.

"No, aplauzi, ljubav publike i poštovanje kolega bili su njegova redovna nagrada koju je osvajao svakim svojim novim naklonom", stoji u "In memoriamu" zagrebačkog HNK.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.